Nemzeti emlékhelyeink sorába lépett Mátraverebély–Szentkút

A Nógrád megyei kegyhely is a nemzeti összetartozást jelképező helyszínek közé került.

Magyar Nemzet
2020. 06. 06. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár Magyarország nemzeti emlékhelyeinek előkelő listáját gazdagítja a népszerű búcsújáróhely, a Nógrád megyei Mátraverebély–Szentkút – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Örökség Intézete, amely gondoskodott az Országgyűlés által törvénybe iktatott, megtisztelő címmel járó intézkedésekről.

Egy nő imádkozik a mátraverebély–szentkúti nemzeti kegyhelyen tartott virágvasárnapi misén 2016-ban. Fotó: MTI/Komka Péter

 

Nemzeti emlékhelyeink sorában többek között az egri vár, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a nagycenki Széchenyi-kastély vagy a Debreceni Református Nagytemplom szerepel.

– Külön örömmel fogadtuk, hogy a bányászati törvény módosításával a kegyhely védettebbé vált a szúpataki mészkőbánya tervezett újranyitásával szemben, amely a csendet, a tiszta levegőt és a természeti környezetet nagyban veszélyeztette volna

– mondta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató. Jelezte azt is, hogy folyamatosan fejlődik a népszerű zarándokhely, ahol évente kétszázezer látogató is megfordul. Az elmúlt, csendesebb hónapok alatt félig elkészült a Csend Háza, amely egy télen is fűtött, elcsendesedésre alkalmas helyként működik majd az idei év végétől, köszönhetően a ferences kulturális örökség megőrzésére nyert szlovák–magyar EU-s pályázatnak. Ugyanezen támogatás jóvoltából épül a szállások előtti fedett foglalkoztató, amely esős időben is helyet adhat csoportfoglalkozásoknak.

Emellett a nagy parkolót lezáró kerítés, valamint a bazilika új, festett ablakainak egy része is elkészült – sorolta az igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.