Online választanak munkatársat a cégek

Az iparági visszaesések ellenére is jelentős a fluktuáció a nagyvállalatoknál, ezért a HR szakértők a koronavírus-járvány idején sem ajánlják a munkaerő-toborzás szüneteltetését. Ugyanakkor a folyamat ma már online, a személyes találkoznál még hatékonyabb eszközökkel megoldható.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 21:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság átlagos munkaerő-fluktuációja a kialakult iparági visszaesések mellett is eléri a negyven százalékot. Amennyiben leállna a munkaerő felvétele, az előre jelzett három hónapos kiesés akár további tíz százalékos munkaerőhiányt eredményezhet. A koronavírus járványügyi helyzetre adható releváns válasz ezért az, ha ezeknél a cégeknél a fizikai kontaktus elkerülése miatt a személyes interjúk helyét átveszi az online munkaerő-kiválasztás, ráadásul ez hatékonysági szempontból is számos további előnyt jelenthet – derül ki Fehér Zsolt nemzetközi HR-szakértő összegzéséből.

A szakember szerint a megfelelően használt és kiválasztott mérőeszközök, például az IQ és személyiségtesztek, valamint az úgynevezett assessment centerek, vagyis kiválasztó központok alkalmazásával jóval pontosabb a várható munkahelyi teljesítmény meghatározása. Ezek a mérőeszközök óriási előnyt jelenthetnek a magyar vállalkozások számára a hatékonyabb kiválasztás területén, ráadásul akár online környezetben is alkalmazhatóak, így a jelenlegi járványügyi helyzetben elkerülhető a konkrét fizikai kapcsolat.

Fehér Zsolt arra figyelmeztetett, a személyiségtesztek és kognitív képességeket mérő alkalmazások, már nagyon régóta rendelkezésre állnak online is, ennek ellenére a magyar vállalatok tíz százaléka használja azokat, ráadásul szűk körre, elsősorban a vezetői, vagy irodai. Az assessment centerek is elérhetőek a világhálón keresztül, és a videóinterjú is egy évtizede hozzáférhető, nagyvállalatok által régóta használt megoldás.

A munkaerő-kiválasztást segítő mérőeszközök és digitális alkalmazások sokkal eredményesebb döntéseket hoznak, mint az emberek – részletezte a szakember. A személyes önéletrajz, mint a jelölt kedvező állomásait előtérbe helyező személyes dokumentum nem feltétlenül ad valós információkat. A felvételi beszélgetések hatékonysága alacsony, mert a személyes interjút jellemző tudattalan torzítások, vagyis az elfogultság és az előítéletek jóval magasabb fluktuációhoz vezetnek. Fehér Zsolt hozzátette: a távmunka környezet technikai megoldásai is évek óta adottak, ennek szabályait ismeri már a legtöbb irodai munkaerőt alkalmazó nagyvállalat. A magyar gazdaság alapvető érdeke, hogy minden vállalkozás felismerje, az utóbbi 20 év HR technikai fejlődése minden eszközt rendelkezésünkre bocsátott, hogy közvetlen interakció nélkül hozzuk meg emberekkel kapcsolatos döntéseinket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.