Pünkösdkor is megtelnek a szállodák

Útnak indulnak a magyarok a pünkösdi hosszú hétvégén is: a nagy többség a szállodában, nyaralóban töltött pihenést, a szabadidős programmal egybekötött belföldi kikapcsolódást választja. A hétvégére ígérkező kánikula miatt még tegnap is érkeztek szobafoglalások a vidéki szabad szállásokra, a főváros már napok óta megtelt. A vendéglátó- és szórakozóhelyek, fürdők is nagy látogatottságra számíthatnak, vasárnap és hétfőn csak kevés helyen lehet majd vásárolni.

2019. 06. 08. 6:45
null
Budapesten és környékén már péntekre megteltek a hotelek, apartmanok, de vidéken is egyre nehezebb volt szabad szobát találni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napi fogyasztási cikket kínáló áruházakban, piacokon, szaküzletekben tapasztalt, az átlagosnál erősebb forgalom jelezte tegnap, hogy ma újabb hosszú hétvége kezdődött, amikor az időjárás is kedvez a belföldi utazásoknak: a pünkösdi ünnepnapokon a lakosság nagy része a kikapcsolódás jegyében útnak indul, amit a szálláshelyekre érkezett előfoglalások nagy száma is igazol. Az életkörülmények általános javulása a folyamatos bérkiáramlásnak köszönhetően immár minden területen érezteti forgalomélénkítő hatását, az alapvető beszerzési helyektől a kényelmi szolgáltatásokig.

Az erős lakossági fogyasztás tegnap elsőként a kereskedőknél érződött, de estére több helyütt már megérkeztek a vendégek a hosszú hétvégére lefoglalt szállásokra, telítődtek a vendéglátóhelyek, teraszok, és nőtt a turisztikai élménypontok látogatottsága. Az erős belföldi turizmus miatt várhatóan ma is sűrű lesz a forgalom a közutakon, illetve a távolsági tömegközlekedésben, a nemzetközi repülőtéren, a belföldi szállodai turnusok legtöbbje három napra, két éjszakára szól.

– Pünkösdvasárnap és -hétfőn nem nyithatnak ki a kiskereskedelmi üzletek, a tipikus kivételeket kivéve. Így például a benzinkutak, a virág- és édességüzletek, a pályaudvaron, repülőtéren lévő boltok, illetve rendeltetésüknél fogva a szállás- és vendéglátóhelyek továbbra is értékesíthetnek – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára vázolta: főszabály szerint munkaszüneti napon az alkalmazottak nem dolgoztathatók, de ha maga a vállalkozás tulajdonosa vagy a segítő családtagja áll be a pult mögé, akkor nyitva lehet a kisbolt, ahol jellemzően jó néhányan megfordulnak egy-egy hosszú hétvégén, ha lemaradt valami a korábbi nagybevásárlásból.

– Nagyságrendileg 10-20 ezer olyan családi üzlet lehet az országban, amelyik nyitva tarthat pünkösdkor – mondta a főtitkár. Megjegyezve, hogy nem mellékesen emiatt vannak olyan kis üzletek több városban vagy üdülőkörzetben, amelyek kifejezetten azokra a napokra készülnek fel bőséges termékkínálattal, hosszabb nyitvatartással, amikor a nagy áruházaknak zárva kell tartaniuk. A trafikoknál ugyanez a helyzet: csak abban az esetben árusíthatnak megszakítás nélkül, ha nem az alkalmazott végzi a munkát.

Budapesten és környékén már péntekre megteltek a hotelek, apartmanok, de vidéken is egyre nehezebb volt szabad szobát találni
Fotó: Havran Zoltán

Különösen kedvez a belföldi turizmusnak a 30 fok fölött ígérkező hőmérséklet egész hétvégén: az esős időjárás miatt gyengébbre sikerült május után felfut a fürdők, strandok, már nyitva lévő kempingek látogatottsága is. A Szép-kártyának és az elkölthető jövedelmek stabil növekedésének köszönhetően a hazai szálláshelyek a 2018-as pünkösdhöz képest több mint harminc százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak ezekben a napokban, amit a Szállás.hu állapított meg előzetesen.

Rengetegen utaznak wellness-szállodákba, ilyenkor még mindig a rekreációt, fürdőzést, aktív pihenést kínáló komplett csomagok a legkeresettebbek. Ezúttal azonban előnyben vannak azok a szálláshelyek, amelyek közelében ünnepi programot, fesztivált, vásárt, szabadtéri szórakozást, kulturális vagy közös sportolási lehetőséget is szerveztek. Nem csupán a felső kategóriás hoteleket, hanem a panzió­kat, vendégházakat, apartmanokat is sok turista felkeresi, emellett a közösségi szálláshelyeknek is erős a telítettsége úgy a fővárosban, ahogy a vidéki nagyvárosokban. Sokan vannak olyanok is, akik egynapos kirándulásokat terveznek az országban, és a főbb ta­vaink körül is ez lehet az első igazi nyári hétvége idén, amikor már érezhetően megkezdődik az üdülési szezon.

Élményt keresnek a turisták

A Szállás.hu előzetes adatai szerint idehaza a legtöbben Gyula, Siófok és Eger szálláshelyeit választják a pünkösdi hétvégén, de a legvonzóbb utazási célpontok között van Szeged, Hajdúszoboszló, Balatonfüred és a főváros is. A települések top tízes népszerűségi listáján még Sopron, Nyíregyháza és Keszthely kapott helyet. Az élmények szempontjából az egri vár, a Nyíregyházi Állatpark és a Festetics-kastély szerepel a legtöbb utazó programjában, de az élbolyban van a Veszprémi Állatkert, a gyulai vár és a Zalakarosi Fürdő is. Több szálláshely extra programokkal várja a családokat, ilyen a kézműves-foglalkozás, a bohócshow a gyerekeknek, a borvacsora, grillparti pedig a felnőtteknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.