Értsék már meg a románok, hogy az autonómia nem harap!

A határon túli magyar politika a magyar hálószobákban kezdődik! Tusnádfürdőről jelentjük.

György Zsombor
2017. 07. 21. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz ember zálogba adja a baltáját, hogy kapjon egy rubelt, amiből vodkát vehet. Az uzsorás beveszi a baltát, oda is adja az egy rubelt, de figyelmeztet, hogy a hónap végén kettőt kell majd visszaadni. Az orosz ember elfogadja ezt, de távozóban az uzsorás felveti: úgysem tudod összeszedni a pénzt, mi lenne, ha már most visszaadnád azt az egy rubelt, és akkor már csak egyet kellene szerezned, hogy a baltát visszakapd. Így is lesz. Valahogy ezt a sorsot éli meg a mindennapokban az eladósodás, az IMF szorításába kerülő, iparilag leépülő, háborútól dúlt Ukrajna is.

A kerekasztal-beszélgetéseket még mindig Kárpátaljával kell kezdeni mint legproblémásabb területtel – a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem péntek reggeli beszélgetésén sem lehet ez másként. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke persze örülne, ha már nem így lenne, hanem mondjuk Szlovénia után kettővel kellene csak emlegetni őket. De ez még igen távoli cél.

A harcok intenzitása a keleti országrészben csökkent, de a konfliktus megoldására tető alá hozott minszki megállapodás betartására egyelőre nincs esély, ráadásul a Krím sorsát az nem is rendezné. És akkor a nyelvhasználatról és más kisebbségi jogi kérdésekről még szó sem esik: a magyarság védelmében felemelt szó manapság gyakran nem hallható a kardcsörtetésben. Romlik a közhangulat, pedig Brenzovics László szerint nemzetiségi béke nélkül nem lesz stabilitás sem, nem indul be a fejlődés sem Ukrajnában. Anyaországi támogatás nélkül a helyi kulturális élet nem létezhetne, az oktatás-nevelés terén is a teljes ellehetetlenülés fenyegetne. A Vajdaság után Kárpátalján másodikként indult el a magyarországi forrású gazdaságfejlesztési program, amit – emlékeztetve a több ezer kiírt támogatási pályázatra - reménykeltőnek nevez az elnök.

Klement Kornél a németországi diaszpóra nevében szólal meg, 28 év után ez az első alkalom, hogy képviselteti magát a kerekasztalnál. Márpedig – Semjén Zsolt hasonlatával – a magyarság olyan, mint a háromlábú szék, kell mind a három láb a stabilitásához, ezt a három lábat pedig az anyaország, a határon túliak és a diaszpóra jelenti. Az állampolgárság megadása és a szavazati jog lehetősége Európában és a világ fejlett részén mindenhol bevett gyakorlat, köszönetet mond érte, hogy immár ez nekik is természetes lehet. Kéri, ne haragudjanak a kivándorolt magyarokra, próbáljon mindenki elfogadó lenni azokkal, akik bármilyen okból úgy döntöttek, nem az anyaországban folytatják életüket. Gondoljanak inkább arra, hogy a kint élő magyarok mintegy „kiskövetként” sokat tudnak tenni az országimázs javításáért, illetve hogy tompítsák a nyugati sajtóban rólunk megjelenő pontatlanságok okozta károkat.

A Magyar Polgári Párt elnöke, Bíró Zsolt arról beszél, csábító a nyugati bérszínvonal, de ma már van esély arra is, hogy Erdélyben megéljenek a fiatalok, ilyen értelemben a térség már biztosabb pont, mint korábban. Biztos pontot jelenthet az is, hogy magyar pártból több is van Romániában, és immár képesek együttműködni egymással. Ennek is köszönhető, hogy stabil képviselettel bír a magyarság a bukaresti parlamentben. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora a legbiztosabb biztos pontnak nevezi pártjukat, miközben elveszi a stoppert az előtte szóló Bíró Zsolt elől, de jelzi, ezzel nem politikustársát próbálta kontrollálni, inkább arra törekszik, hogy ő se beszéljen többet. Összességében az igazi biztos pontot a pártokon túl Budapest jelenti, román részről pedig továbbra is balkáni stílusú, hajlékony politizálást érzékelnek. RMDSZ-es politikusként leszögezi – ami a múltat ismerve korántsem lenne egyértelmű –, hogy erdélyi magyarként és politikusként a mostani magyar kormány munkáját kell támogassák. Hozzáteszi, a román illetékesek mindent megtesznek az autonómia gátolásáért, pedig hiszi, hogy abból semmilyen kára nem származna a románságnak sem.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke megerősíti, népakarat az autonómia, a nemzet együvé tartozása. Továbbra is azt kéri a magyar kormánytól, hogy támogasson minden programot, amely a gyermekvállalást, a helyben megmaradást segíti. A vajdasági autonómia létrejöttét az tette lehetővé, hogy az ottani magyarság egységesen kiállt érte, ezt az RMDSZ szerinte Romániában rendre elfelejtette. – Ha nem kérjük, egyetlen román politikus sem fogja megkérdezni, milyen autonómiát akarnak a magyarok. Az autonómia gazdasági fellendülést hozott mindenhol a világban, történelmi bűn a mostani geopolitikai helyzetben megfeledkezni arról, hogy a fő cél mégiscsak annak megszületése volt a 90-es évek elejétől. Ha nincs autonómia, el fogunk veszni, mint a szászok – fogalmaz.

A szlovákiai Magyar Közösség Pártját (MKP) vezető Menyhárt József felhívja a figyelmet, nem szolgálhatunk egyszerre két urat, nincs jövője a többnemzeti pártoknak, az a feloldódáshoz vezet. Sajnálatos kutatási eredmények támasztják alá, hogy a Felvidéken az asszimiláció erőteljesen zajlik, sok magyar család szlovák iskolába járatja gyermekét, hajlandó szlováknak nevezni magát, ha attól tart, magyarságából kára származik. Szomorú, hogy a magyar–szlovák mellett a magyar–magyar párbeszédet is erősíteni kell, hiszen nincsenek meg a pontos stratégiák például az oktatás, a gazdaságélénkítés terén.

Határon túli vezetőtársaihoz hasonlóan Menyhárt József is aktivitásra buzdít, amelynek előterében a helyi gazdaság fejlesztése és a magyar gyermekek születése kell álljon. – A határon túli magyar politika a magyar hálószobákban kezdődik! – mondja a jelenlévők nagy derültségére. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint benne van a képletben, hogy olyanok is Orbán Viktor seggnyalójának nevezik őt, akik maguk is indulnak a magyar kormány által kiírt pályázatokon. Szót emel maga is a mozgósítás mellett, hogy a magyarok minél nagyobb arányban gyakorolják szavazati jogukat. A kormány szomszédságpolitikájának is köszönhető, fejti ki, hogy Szerbiával jó a viszony, a szerbiai magyarok a társadalom megbecsült tagjai. Ennek megtartásához azonban nem elegendők a bekiabálások, ott kell ülni az asztalnál a döntésekkor.

A biztos pont – ez az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mottója. Napközben, mint ahogyan lassan három évtizede, közéleti beszélgetések zajlanak a tusnádfürdői táborban, míg este koncertek és reggelig tartó bulik hozzák össze az Európa számos pontjáról idelátogatókat és az itt élőket. A magyar kormány megannyi képviselője eljött a rendezvényre, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere például az 500 éves reformáció szellemiségéről tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig a Közép-Európa és az itt élő magyarság jogait megvitató beszélgetésen. Szombat délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.