Brenzovics László: Az ukrán médiának fel kell hagynia a magyarellenességgel

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a provokatív médiakampány elleni fellépést sürgeti.

MTI
2017. 10. 03. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenekelőtt az Ukrajnában folyó magyarellenes médiakampánnyal kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk – jelentette ki az MTI-nek kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

A hétfői ukrán belügyminiszteri bejelentésre reagálva, amely szerint Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő bűnözőket fogtak el, Brenzovics László telefonon elmondta, hogy a nagy nehézségek árán megépített honfoglalási emlékművet kezdettől fogva számos támadás érte, többször festékkel öntötték le, felgyújtották. A mostani eset is ebbe a körbe tartozik, és legfeljebb annak lehet örülni, hogy a hatóságok ezúttal idejében kézre kerítették a provokáció elkövetésére készülő bűnözőket – tette hozzá.

A KMKSZ elnöke kifejtette: a kárpátaljai magyarság elleni provokációk hátterében egyaránt lehetnek olyan ukrajnai politikai erők vagy külföldi államok, amelyeknek érdekében áll az ukrán–magyar kapcsolatok megrontása vagy aláásása. Azonban az is nyilvánvaló – emlékeztetett –, hogy az utóbbi egy évben az ukrán médiában magyarellenes kampány folyik. Mindenekelőtt ezzel kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk – mutatott rá Brenzovics László.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Kárpátalján elfogtak egy Cserkaszi megyei bűnözőkből álló csoportot, amelyet más provokatív cselekmények elkövetése mellett a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására béreltek fel – a tárcavezető állítása szerint – a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök mögött álló egykori Régiók Pártjának Oroszországba menekült vezető tisztségviselői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.