Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Tavasszal robbanhat a „medvebomba” Erdélyben

Átverik a nagyvadak a vadászokat, de amúgy is kevés kilövési engedélyt ad ki a bukaresti szaktárca.

2017. 11. 09. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben nem telik el nap a nagyragadozók által elkövetett támadásokról, károkról szóló híradások nélkül. Tegnapra virradóra a Prahova folyó völgyében, a Bucsecs-hegység lábánál fekvő Busteni üdülővárosban egyetlen éjszaka leforgása alatt több mint tíz medvét kellett visszakergetniük az erdőbe a csendőröknek. Az 112-es segélyhívóra befutott bejelentések szerint néhány medvét először a turisták által is élénken látogatott kisvárost átszelő országúton pillantottak meg. Később egy anyamedve tűnt fel két boccsal a település tömbháznegyedében, behatolva egy lakóház udvarára, további hét vadállat pedig ugyanannak az utcának a másik végében jelent meg. Az állatokat a csendőrség helyszínre riasztott munkatársainak sikerült visszakergetniük az erdőbe.

Néhány nappal ezelőtt egymás után kétszer próbált betörni ugyanaz a medve a dél-erdélyi Brassó közeli Keresztényhavason működő menedékházba, miközben az épületben mintegy ötven turista tartózkodott. Rolf Truetsch, a menedékház gondnoka – aki ugyancsak a segélyhívón kért hatósági beavatkozást – arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy mielőbb konkrét intézkedésekre van szükség, miután ugyanis elkezdődik a síszezon, egyre több turista érkezik majd a vendégházhoz.

A 250 ezer lelkes Brassóba naponta bejárnak a medvék, a Rakodó nevű lakónegyedben az utóbbi időben rendszeresen jelentik a lakosok, hogy a sötétség beállta után megjelennek a vadak az erdőből a szemetes konténereknél táplálékszerzés céljából. Ugyanitt egy anyamedve sétált be három bocsával egy forgalmas bevásárlóközpont parkolójába, az épp ott tartózkodó embereket egy autóbusz vezetője felengedte a járműbe, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges támadásnak.

A Brassó megyei Herszényben az elmúlt hétvégén egy 28 éves férfira támadt rá a medve, korábban pedig egy iskolába tartó, 14 éves kislányra rontott a nagyvad Fogaras városának egyik utcáján, mindkettőjüket kórházban ápolják. A ragadozók a temetőket sem kímélik: a székelyföldi Tusnádfürdő sírkertjében a település környékén élő medvék feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat. Ugyanebben az üdülővárosban – ahol Orbán Viktor kormányfő részvételével minden nyáron megrendezik a Tusványosként közismert szabadegyetemet és diáktábort – egy lakóház konyhájába is betört a nagyragadozó, ahol kinyitotta a hűtőszekrényt, és elfogyasztotta az ott talált zsírt és a kikavart padlizsánkrémet.

Tehát elképesztő medveinvázió tapasztalható Románia – elsősorban Erdély – bizonyos vidékein, emiatt pedig szakértők szerint egyértelműen a hatóságokat terheli a felelősség. Az országban azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a bukaresti környezetvédelmi minisztérium – amely korábban évente több mint félezer medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak – tavaly az állatvédő szervezetek követelésének engedve betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot. Ennek következtében túlszaporodás történt az állományban, amelynek létszáma becslések szerint mára meghaladja a nyolcezer példányt, a nagyragadozók túlnyomó része ugyanakkor a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Székelyföldi károsult gazdák és önkormányzati vezetők tiltakozásai nyomán két hónappal ezelőtt a román zöldtárca 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet a minisztériumnak kell jóváhagynia. Emiatt mindeddig csupán néhány veszélyes vadat lőttek ki.

Miközben például helyi vadásztársaságok hetven veszélyes nagyvadat azonosítottak Hargita megyében, a minisztérium csak hat medve kilövését engedélyezte. Ráadásul mivel védett állatnak számít, engedély hiányában maguk a csendőrök sem vadászhatják le a nagyragadozót. Ezért legtöbbször a járműveik fény- és hangjelzésével űzik el a medvét a lakott településekről.

Babos Zsolt székelyföldi okleveles vadgazda mérnök arra hívja fel a figyelmet, hogy jövő tavasszal „robbanni fog a bomba”, azaz még inkább megsokasodnak a medvék okozta támadások. A nagyragadozó ugyanis ebben az időszakban visszavonul a hegyekbe, és télire elvackol, tavasszal azonban, amikor éhesen, lefogyva előbújik a búvóhelyéről, az első dolga lesz rátámadni a legelőre kihajtott juhokra, tehenekre, akkor ugyanis még nem talál élelmet magának.

„A minisztérium által kibocsátott kilövési engedélyek mindössze tűzoltásra elegendőek, ennél sokkal többre van szükség. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ne a trófeavadászat lebegjen a vadászok szeme előtt, hanem valóban azokat a nagyvadakat lőjék meg, amelyek kárt tesznek, bejárnak a településekre, és kifosztják a tyúkólat, juhakolt” – magyarázta lapunknak a három medve kilövéséhez engedélyt kapott zetelaki vadásztársulat alapítója.

A vadőr ezekben a napokban éppen egy olyan medvét próbál becserkészni, amely tucatnyi juhot elpusztított Székelyudvarhely környékén, ám a vad egyelőre okosabbnak bizonyult, és hamarabb elragadta a csaliként fára felkötött állati tetemet, hogy a vadászok reggel kiérkeztek a leshez.

Babos Zsolt szerint szeptemberben még könnyebben ki lehetett volna lőni a problémás medvéket (amelyek a vadgazda becslése szerint az állomány három százalékát teszik ki), most azonban a lakott településen belül ez már azért nehéz, mert a lakosságra tekintettel szigorú biztonsági intézkedések közepette lehet vadászni, a hegyekben pedig nehéz pontosan megállapítani, melyik vadállat garázdálkodott a háztáji gazdaságokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.