A székely autonómiapártiak szerint Tudose népirtásról beszélt

A Székely Nemzeti Tanács szerint a román kormányfőnek le kell mondania. Aláírásba kezd.

Kuthi Áron
2018. 01. 14. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyeket felakasztással fenyegető kijelentése miatt le kell mondania Mihai Tudose román kormányfőnek, ehhez kér társadalmi támogatást aláírásgyűjtés formájában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Vasárnap kelt nyilatkozatában azt írta, Románia az Európai Unió tagja, miniszterelnöke Romániát képviseli. „Kijelentése nemcsak gyűlöletbeszéd, de népirtásra való uszítás: már nem csak a magyar–román viszony ügye, és a megoldásához nem elég a bocsánatkérés. ” 

Az SZNT úgy fogalmazott, a nemzetközi jog garantálja a népcsoportok védelemhez való jogát a létüket érintő fenyegetések ellenében, a népirtási szándékot, egy népcsoport elleni felbujtást pedig a nemzetközi jog bűncselekménynek minősíti, és elkövetője felelősségre vonható függetlenül attól, hogy kormányfő vagy sem. „Az államelnök és az egész román politikai osztály cinkos hallgatása azt jelzi, hogy a miniszterelnök csak kimondta azt, ami ma állampolitika Romániában.”

Tudose lemondatásának nyomatékosítására arra kérik a velük egyetértőket, írják alá a nyilatkozatukat. „Ezúton szólítjuk Székelyföld lakóit, civil szervezeteit és minden székely és magyar embert, bárhol éljen is a világon, hogy aláírásával fejezze ki egyetértését a jelen nyilatkozatban foglaltakkal!” Az SZNT rendkívüli ülésen fogja megvitatni a székelyakasztásos kijelentést, és dönt a további intézkedésekről. Az SZNT petícióját itt lehet aláírni.

Mihai Tudose január 10-én a Realitatea román hírcsatornának a három magyar párt autonómianyilatkozatára reagálva azt mondta, az autonómiakövetelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják, és ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor „azok is lógni fognak, akik kitették”. A köteles ügy előzménye, hogy hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. 

Az akasztós fenyegetést a Fidesz, az LMP, az Együtt és a Jobbik is elítélte. Az ügy miatt pénteken a külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.