Blokkoljuk is, meg nem is az ukrán lépéseket

Szijjártó Péter azt ígérte, az oktatási törvény miatt blokkoljuk majd az Ukrajna–NATO üléseket. Úgy tűnik, mindet azért nem.

Arató László
2018. 01. 17. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos vezérkari főnöki találkozót tartanak Brüsszelben, a NATO európai főhadiszállásán. Petr Pavel tábornok, a katonai tanács elnöke megnyitóbeszédében elmondta, az ülés második napján Ukrajna küldöttsége lesz a vendégük, és meghallgatják az ukrán védelmi miniszter értékelését a regionális biztonsági helyzetről, valamint az ukrán fegyveres erők fejlesztésének állapotáról.

Mindez azért figyelemre méltó, mert december elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, Magyarország blokkolja a külügyminiszteri szintű NATO–Ukrajna-tanácsülést, amíg az ukránok vissza nem vonják az oktatási törvény módosítását. Akkor 11 tagállam, közöttük Németország hivatalos levélben jelezte, hogy nem értenek egyet a döntéssel, szerintük nem kellene ezt a konfliktust a NATO-n belülre hozni.

A magyar kormány a NATO-n belül csak nagyköveti szintű kapcsolattartáshoz járult hozzá. Most, a vezérkari főnökök ülésén mégsem blokkolta Magyarország az ukránokkal kapcsolatos napirendet.

Lapunk nem hivatalos forrásoktól úgy értesült, a bojkott a katonai-szakmai együttműködésre nem terjed ki, csak a politikai tartalmúra. Ugyanakkor a regionális biztonsági helyzet értékelését aligha lehet másként értelmezni, mint az orosz befolyás növekedését a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.