Bő évtized is eltelt, de tovább húzódik Malina Hedvig ügye

A Nyitrán 2006-ban megvert magyar lány hamis tanúzási ügyét fektetik a magyar hatóságok. Pedig jobb volna lezárni mindörökre.

Kuthi Áron
2018. 01. 18. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel másfél éve fordítják Magyarországon a több ezer oldalas Malina Hedvig-ügy iratait, a nyomozást most hosszabbították meg negyedszer. A pozsonyi Új Szó információi szerint a legújabb határidő 2018. május 11-e. A napilap telefonon érdeklődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnél az ügy állásáról. Gál Katalin Zsuzsanna vezetőhelyettes ügyész azt mondta, hogy „a nyomozás még mindig folyamatban van, a jelenleg rendelkezésre álló határidő május 11.”

Magyarország a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyét 2016 végén vette át Szlovákiától, a nyomozás határideje már háromszor lejárt, legutóbb idén január 11-én. Legkorábban tehát májusban dőlhet el, hogy a támadás óta eltelt tíz évre hivatkozva véglegesen lezárják-e az eredetileg Szlovákiában kezdődött ügyet, vagy vádemelésre kerül sor hamis tanúzás miatt. Ez utóbbi viszont szinte kizárt, mert akkor a magyar hatóságok ugyanazt a hamis vádat fogalmaznák meg a nővel szemben, mint amelyet a szlovák ügyészség, és ami miatt Zsák-Malina Hedvig Szlovákia elhagyása és a magyar állampolgárság felvétele mellett döntött. 

Zsák-Malina Hedvig ma Győrben él, magyar állampolgár. Az ügy áthelyezését maga Zsák-Malina Hedvig kezdeményezte a nyitrai járási bíróságnál 2016-ban. Egy 2014-es interjúban a kérdésre, hogy fél-e a bíróságtól, azt válaszolta, attól fél, hogy az ügye még nagyon sokáig fog húzódni. És attól, hogy hány évet kell még az életéből feláldoznia rá. 

A ma már háromgyermekes asszonyt még egyetemista korában, 2006-ban ismeretlenek megverték Nyitrán, mert magyarul beszélt az utcán. Az elkövetőket a rendőrség sosem kerítette kézre. Malina Hedvig ellen hamis vallomástétel vádjával indítottak eljárást. Robert Fico akkori és jelenlegi miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter egy sajtótájékoztatón hazugnak titulálták a megvert diáklányt.

Emlékezetes, hogy a ma is a belügyi tárca élén álló Kalinák a nyomozati bizonyítékok közül egy alkalommal kamerák előtt a saját kezébe vette a lány elkövetők által összefirkált pólóját, úgy mutatta be, hogy a ráfújt szöveg nem lehet bizonyíték a tettesek ellen.

Malina Hedvig esete nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és jelentős feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország viszonyában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.