Alma mater – János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár

A János Zsigmond Unitárius Kollégium Erdély egyik legrégibb és megújulásra mindig kész tanintézete.

MN
2018. 03. 06. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg több mint 800 diák tanul a kollégiumban, elemi és középiskolai oktatás is folyik informatika-matematika intenzív szakon, illetve filológia intenzív angol szakon. A tanárok létszáma: 61.

A kollégium épületében működött 2011-ig a Brassai Sámuel Elméleti Líceum is, amely ezt követően a régi unitárius kollégium épületébe költözött át.

A felekezeti iskolában hagyományosan nemcsak az ismeretközlő és számonkérő szempontokat követték, hanem mindig is a keresztény értékrendre épülő életforma kialakítására törekedtek. Az intézmény a nyitottság, a vallási türelem, a másság elfogadása és tisztelete jegyében tanított és nevelt.

Nem véletlenül került ki az iskola bejárata fölé a „Musis et Virtutibus” („A múzsáknak és erényeknek”) jelszó vagy Orbán Balázs szavaival élve: „egy véka tudomány mellé egy köböl erkölcsöt”.

Ezt a szellemiséget igyekszik felvállalni a János Zsigmond Unitárius Kollégium a mában, amikor a tudás és az élő hit iskolája eszmeiségével ünnepelnek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.