Útravaló Erdélyből – Kányádi Sándor

A slam poetryről is vall a költő, aki most másképp mondta el egyik versét, mint ahogyan eredetileg megírta. Észreveszi, melyiket?

MN
2018. 03. 30. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire gondolt a költő? Verselemzés során sokan magyaráznak bele olyan tartalmat, értelmezést is a költeményekbe, amelyet a szerző egyáltalán nem szándékozott megfogalmazni a mű születésekor. Elnyomó rendszerekben különösen keressük a sorok közti üzenetet, a cenzort átverő kikacsintást.

Így járt Kányádi Sándor is, a ma élő talán legnagyobb költőnk. A Ceausescu-korszak alatt ugyanis olyan verseibe is belemagyaráztak mélyebb tartalmakat, amelyek csak egy hangulatról, érzésről szólnak. Pedig ezek a versek anélkül is, önmagukban gyönyörűek – a Kossuth-díjas nagygalambfalvi költő minden sora olyan közel van a természethez, hogy az a ma urbánus emberének jószerével elképzelhetetlen.

Nincs más dolgunk, mint figyelmesen meghallgatni a verseket (Volna még, Purdé, Sörény és koponya) és Kányádi Sándor hozzájuk fűzött történeteit is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.