Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Útravaló Erdélyből – Széles Anna, egy díva a Ceausescu-diktatúrából

Még a János vitézt is cenzúrázták Romániában – mesélte el a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori sztárja.

MN
2018. 04. 07. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles Anna be sem fejezte a marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolát, már akkora sztár volt a hatvanas évekbeli Erdélyben, akárcsak Magyarországon Törőcsik Mari a Körhinta után.

Népszerűsége a legendás Florin Piersic román színésszel való házassága után akkora lett, hogy Ceausescuék határozatot hoztak: az újságok címlapján csak a diktátor házaspár jelenhet meg, más híres párok kizárólag csoportképen szerepelhetnek.

Azon kevés színművészek közé tartozik, akik Magyarországon és Romániában egyszerre tudtak hatalmas sikert aratni az 1960-as és 1970-es években. Sőt, a vele forgatott filmek révén a nemzetközi szakmai közönség is elismerte.

1989 óta Budapesten él, ma nyugdíjas. A magyar közönség talán a Szeress most! Bori nénijeként emlékszik rá leginkább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.