Szakácskönyvekkel kezdtem. A karácsony classic menüsort persze fejből vágja az ember, mondhatni genetikusan. Halászlé, patkóhal, sváb saláta ráadásul már évek óta átengedve a feleségemnek (veszíteni tudni kell, ráadásul szépen, macsó vircsaft elengedve, ha tíz alkalomból tízszer jobb az ellenség halászleve, mint az enyém, ami zseniális, akkor engedem, hagy menjen, és az sem érdekes, hogy én vagyok a félsváb, a zellerrel ott vagyok a tévesen bécsinek nevezett salátában, nicht kompót), a töltött káposzta viszont csak az enyém.
Na olyan is lett, a Hentes úr aktív közreműködésével, illetve hát onnan eredt minden, hallottam az alapanyagot röfögni. A káposztát is ugyanonnan veszem mindig, plusz tizenöt darab levél, amit majd aztán az ereknél De az elmélet is fontos, a rákészülés, a lapozgatás, még ha rögtön nem is lesz belőle semmi.
Így lettem perceken belül Két cica-rajongó. Bezselics Ildikó gasztroblogger könyvétől, a címe Receptek a Két cica konyhájából (Athenaeum Kiadó, 2013). Spirálfüzet, jó, ettől még nem esünk hanyatt, a nehézségi fokokat macskatappancsok jelzik, ez is jó, de még mindig nem elég, a tartalomjegyzék tartalmas, látjuk belőle, hogy ő is a mi emberünk, vagy a mi asszonyunk, vagy mi, és az egész komplett, grafikával, fotóval, gondolattal, de aztán jön a meglepetés. Úgy kezdem el olvasni, mint egy regényt. Receptet recept után.
Egyszer horgadok csak fel, a Bombay curry barna sörrel című tételnél, aminél a barna sör a legkisebb baj. De úgy kezdődik, hogy 1 kg marhahús. De egyébként csodák vannak, nézzük a kedvenceimet. Dunyhás pite batátával. Ropogós malaccsülök kelkáposztás lencsesalátával és házi mustárral. Tökfőzelék curryvel és cukkinikofta. Gnocchi batátából, zsályás vajjal. A batáta egyébként nem más, mint az édesburgonya, a nagy áruházláncok ritka áldásainak egyike. Ilyen még az avokádó, az édeskömény, vagy a gránátalma, ezekkel csak a macera van itthon.
Az édesburgonyára úgy vetődtem rá, mint az első szerelemre, vagy egy Manu Chao-riffre. Americano. Bezselics Ildikó persze magyaráz is, elmondja a korszerűt, ami szintén jó, nem lehet elégszer ismételni. A könyvben ott a marha hegy- és vízrajzi térképe is, emlékszem, az elsőt tátott szájjal bámultam a Hunyadi téri piacon, mint Woody Allen Humphrey Bogartot. Ez még akkor is fontos, ha nálunk a marha és a borjú tekintetében súlyos problémák vannak, például a korukat illetően, plusz még a funkció, tej vagy hús, ugye. Ha Kalotaszegen vagy a Mezőségben növendéket vágnak, ott nincs vita. Eljött az idő, a brutális. Itt meg megy a megcsináljuk okosba, sőt az sem kell, elég az információ hiánya. Na de elkalandoztam. Bezselics Ildikó mostantól olyan nekem, mint Nigella Lawson fénykorában.