A francia parlament pártjai ritkán látott egyetértésben fogadták el a törvényt, amely gyakorlatilag megtiltja a nagy (négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű) üzletek számára, hogy megsemmisítsék és kidobják az eladatlan élelmiszereket. Az áruházaknak júliusig kötelező szerződést kötniük valamely jótékonysági szervezettel, és az eladatlan élelmiszereket rajtuk keresztül kell eljuttatniuk a rászorulóknak. A lejárt szavatossági idejű árukat állatok táplálására kell fordítani.
A törvényt az után követelték ki a szociális szervezetek, miután a francia médiában reflektorfénybe kerültek azok az emberek – hajléktalanok, szegények, de egyedülálló családanyák és egyetemisták is –, akik éjjelente rendszeresen az áruházak gazdasági bejárata mellett elhelyezett kukákban kutatnak a kidobott élelmiszer után. A jelenségre sok üzlet a lehető legrosszabbul reagált. Ahelyett, hogy civilizált körülmények között bocsátották volna a kidobott árut az éhezők rendelkezésére, inkább akadályozták azt. Vegyszerekkel szándékosan ehetetlenné tették az élelmet, a konténereket pedig zárt raktárakba helyezték át. Az új törvény az élelem akaratlagos megsemmisítését és visszatartását 75 ezer euróig (23 millió forint) terjedő bírsággal bünteti.
Voltak élelemgyűjtők, akik maguk is megtorlással szembesültek, hiszen eddig technikailag lopást követtek el, amikor fizetés nélkül elvitték az áruházak szemetét. Egy 59 éves, hatgyermekes, minimálbérből élő marseille-i áruházi alkalmazottat majdnem kirúgtak az állásából, amikor egy jóakaratú kollégája jelentette a biztonsági személyzetnek, hogy a férfi hat dinnyét és két salátát vitt haza a kukából – írja a The Guardian.
A törvény kapcsán a francia média arra hívta fel a figyelmet, hogy az ottani lakosok a világ legnagyobb pazarlói közé tartoznak. Egy átlagos francia évi húsz-harminc kilogrammnyi élelmiszert dob ki, ebből hét kilogrammot úgy, hogy ki sem bontotta a csomagolását. Franciaország összes elpazarolt élelmiszere meghaladja a hétmillió tonnát, melynek kétharmadát a háztartások hajítják a kukákba, az éttermek tizenöt, míg az áruházak csak tizenegy százalékért felelősek. Éppen erre hivatkozva hangsúlyozzák a társadalmi szervezetek, hogy pusztán ezt a törvényt nem szabad úgy értékelni, hogy vele egy csapásra megoldódott az élelmiszer-pazarlás problémája. Az emberek tudatában kéne rendet tenni.