Az Édességgyártók Szövetsége szerint hat a tíz éve folyó kampány: ma már egyre tudatosabban kerüljük a kakaós bevonómasszából készített nyalánkságokat, és ennek hatására a gyártók nagy része is áttért a valódi csokoládé használatára. Persze akadnak kivételek, leginkább a szaloncukroknál, amelyek közt még most is találunk bevonóval borított példányt, így nem árt résen lennünk, és rápillantanunk az összetevők listájára, mielőtt kifizetjük a pénztárnál az egyre borsosabb összegeket a karácsonyfa legédesebb díszeiért.
Olvassa el korábbi terméktesztjeinket is
– Mivel etet bennünket a Nyugat?
– Saját márkás élelmiszerek
Szakértőinket, Bákonyi Lajos Sámson séfet és Csíki Sándor gasztronómiai szakírót, étteremkritikust most arra kértük, teszteljenek velünk – természetesen „vakon” – néhányat a népszerűbb szaloncukrok közül, és a szakemberek a művelet folyamán nemegyszer jutottak arra a megállapításra, hogy egy-egy terméknél túlédesítéssel igyekeztek elfedni a gyártók a sajátos ízjegyek hiányát. Az Édességgyártók Szövetsége felmérései szerint ízesítésben még ma is a zselés viszi a pálmát (a fogyasztók 21 százaléka szavaz rá), utána a marcipános következik a sorban (15 százalékkal), majd az alkoholos (9) és a különféle csokis (12) töltelékek. A legnépszerűbbek közé tartoznak még a kókuszos szaloncukrok, és folyamatosan jönnek felfelé a karamellás töltelékűek is, ezért hát ezekből az ízekből válogattunk mi is.
Elsőként a legnépszerűbbeket, a zselés szaloncukrokat vizsgáltuk, és meglepő eredményre jutottunk. Ebben a kategóriában mindent vitt az általunk vizsgált termékek legolcsóbbika, a Bonbonetti által gyártott, kimért szaloncukor (999 Ft/kg), amely bár három társával összevetve külsőre nem nyerte el a szakemberek tetszését, ízben („intenzívebben narancsos”), illatban is megelőzte a második helyezett Stühmert (7641 Ft/kg). Utóbbi csokibevonatban verte ugyan az előzőt, de a zselé és a csoki találkozásánál zavaróan kristályosnak, ropogósnak bizonyult szakembereink számára.
A Chocco Garden termékének (2569 Ft/kg) hosszúkás, ovális formája tűnik leginkább hasonlónak a klasszikus szaloncukorformához, de ízre nem olyan intenzív, viszont a zseléje ennek a legtisztább.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!