– Nagyon enyhe és jó füstje van – fűzi hozzá Takács Lajos, miközben a szeletet ízlelgeti. Ez az a levegőn szárított sonka, amelyik a legjobban tetszett a tesztelők nagy többségének.
Bár nem húsvéti sonka, a koronát a kóstolásra az a két éven át érlelt, levegőn szárított mangalicasonka teszi fel, amelyet egyébként szombatonként bárki megkóstolhat a Fény utcai piacon lévő üzletben. A diós ízhatású, adriai-tengeri sóval készített termék a maga tízezer forintos kilónkénti árával nemcsak ízélményben, árban is vezeti a mezőnyt. Tulajdonképpen már nem is tartozik ide, hiszen tesztünk elsősorban a széles vásárlói réteg számára is hozzáférhető főtt-füstölt sonkákat kívánta vizsgálni, és nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet: az ipari tömegtermékeknek létezik sokak számára elérhető alternatívájuk.
Kizárólag mélyalmos tojásokat vetettünk alá a próbának, tehát olyanokat, amelyek feltételezhetően jobb minőségűek. Ezekből aránylag kicsi a választék. Az Auchanban és a CBA-ban is kétféle volt, a Tescóból a saját márkás Finest – azaz kiemelkedő minőségű – dobozt vettük le a polcról, és választottunk melléjük két olyan – „kéz alatt” beszerezhető – tojást is, amelyeket ismerős ismerősének tyúkjai tojtak, valamint még egy ismert, szabad tartású gazdaságból származót.
A teszt látványos és meglepő eredményt hozott. Az egyforma ideig főtt tojások közül felvágva látványra gyakorlatilag tökéletesen megkülönböztethetők lettek egymástól a bolti és az egyéb példányok. A boltban vásároltak szinte mind egyformán aranysárgák voltak, a szabad tartású tyúkokéi pedig citromsárga színűek.
A sort néhány semleges ízű tojás kezdi, „szép” sárgával: a CBA-ban vett „mélyalmos magyar tojás” (43 Ft/db) állaga a Tesco Finest (39,9 Ft/db) tojásokéhoz hasonlóan jó, de egyébként nem nyújt különösebb élményt, ahogy az egyik márka nélküli tojás sem. Következik a szintén a CBA-ban vett Völgy aranya (53 Ft/db) nem rossz konzisztenciával, kicsit sápadtabb színnel, nem sok ízzel. A sorban a Farm Auchanban vett prémium (51,93 Ft/db) terméke kapott jobb helyet: színre, zsírosságra ez eddig a legszebb, hangzott a szakvélemény, de a kóstolás itt is csalódást okozott.
Molnár B. Tamás ugyan már a teszt elején megfogalmazta kétségeit a szín és a minőség összefüggéseit illetően, de immár a többiek is osztják a véleményét.
– A legjobb tojás, amelyet az utóbbi időben kóstoltam, teljesen halványsárga volt. A szín sokszor csak parasztvakítás – fogalmaz a szakértő.
– Amit az anyósomtól hozunk vidékről, azt igazi kapirgálós tojja, és annak is citromsárga a színe – kontrázik rá Mészáros Gábor is. – A lényeg a „hosszú íz”, vagyis hogy marad-e a szánkban a kóstolás után jó tojásos íz.
Igaz, a dobogós tojás még a tömegtermékek közül való, és a színe is narancsosabb, de az ízét egyként emelik ki a többi közül kóstolóink. A Tojás Király dobozára az Auchanban találtunk rá (54 Ft/db).
– Eddig ez volt a legsápadtabb, de ennek van a legjobb íze – summázzák a szakemberek tapasztalataikat. A dobogó második helyére kerül a Molnár B. Tamás által hozott, Somogy megyéből való őstermelői tojás (50 Ft/db), amely a tiszta kukorica színét adja vissza. A fehérje tökéletes konzisztenciájú, a sárgája krémes.
Ezen csak azzal tud túltenni az első helyezett, a Heppenheimer-féle (55 Ft/db), hogy mindezen tulajdonságokon túl a kóstolás után is finom tojásízt hagy a szájban, vagyis hosszabb a lecsengése.
– Na, ez még sápadtabb, de nagyon szép a fehérje állaga, az íze pedig sokáig a szádban marad – mondogatják kóstolóink, majd arról kezd kialakulni eszmecsere, mi mindennel lehet manipulálni a színt.
– A narancsosabb tojásokat tojó tyúkok béta-karotint kaphatnak – mondja Mészáros Gábor arra utalva, hogy a kendermag ma már igen drága eledelnek számít. A Heppenheimer-tojásokat ő hozta a Tűzoltó utcai Pancs gasztroplaccról, ahol együtt szokott árulni azzal a „szimpatikus fiatal házaspárral”, akiknek a Baranya megyei bikali és mároki gazdaságából származnak a különleges pecséttel ellátott tojások.
– Egy szabadon tartott tyúk a kavicstól a gilisztán át mindent megeszik, és így természetes úton veszi magához a fehérjéket, amelyek nyilvánvalóan jót tesznek a tojás ízének is – magyarázzák a szakemberek.
Heppenheimerék hitvallásából több is kiderül a nagy titokból: „A tyúkok napközben körbekerített, fás-ligetes területen tartózkodnak, szabadon kapirgálhatnak, éjszaka tágas ólban pihennek. Takarmányukat a helyi gazdák által megtermelt kukoricából és búzából, árpából, napraforgóból és egyéb növényekből, az állatok évszakonként változó szükségleteit figyelembe véve, saját receptúránk alapján állítjuk össze. Nem használunk gyógyszeres kiegészítést, tojássárgító színezéket, szóját.”
Mondhatnánk, hogy semmi különös nincs tehát a Heppenheimer-tyúkok tartásában, ha ma nem az lenne különös, ami nem különös. A tisztességes munkának megvan a gyümölcse, és erre a vásárlók is ráéreznek. Mészáros Gábor elmondása szerint Heppenheimerék standja előtt rendre hosszú sorok kígyóznak, amikor tiszteletüket teszik a placcon. Számunkra sem marad más hátra, mint hogy a Pápai Hús ügyvezető igazgatójával együtt örüljünk a jó hírnek: „A piaci visszajelzések szerint újra nő a minőségi termékek iránti igény.” És a még jobb hírnek, amely szerint ma már egyre több vevő rá is talál a minőségre.
Molnár B. Tamás tanácsára 90 fokos vízben főztük meg a kötözött sonkákat. A gasztronómiai szakértő szerint a húst hideg vízben kell föltenni, és a jelzett hőmérséklet elérésétől számítva – az ökölszabályt követve – a főzésre kilónként 1 órát számítunk, de a nagyobb darab sonkának kilónként 45-50 perc is elég. A házilag füstölt sonkát főzés előtt néhány órára vagy akár éjszakára áztassuk vízbe. Takács Lajos a tojásokat ujjnyi forró víz gőzében 6 percen át főzte, majd jeges vízbe mártotta őket. Így a fehérje kemény, a sárgája lágy, krémes maradt