A MÁV-székház előtt találkozunk Nagy Gáborral. A 37 éves fiatalember nappal az államvasutak hivatalát szolgálja, ám amint leteszi a tollat meg a papírt, várja nagymarosi házacskája és hatszáz növényből álló csiliültetvénye. Gábor, közismert nevén Gabko kiskertjében van minden, ami felér egy kínzókamrával. Az egyik legismertebb magyar csilikertész szinte kizárólag a világ legerősebb paprikáival foglalkozik. Naga Jolokia, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Dorset Naga – Guinness-rekord erősségű csilik ezek, amelyek Scoville-értéke akár a kétmilliót is elérheti.
És itt álljunk is meg néhány szóra, hiszen nem árt tudni: a Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri, erejüket a kapszaicin nevű anyag okozza. A kapszaicin mérésére legelőször egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville dolgozott ki eljárást, innen hát a név. Ami pedig a csili kontra paprika dilemmát illeti: az égvilágon semmi különbség nincs a Magyarországon is kedvelt paprikafajták és az egzotikus csilinövények között, csupán más az elnevezésük. A paprika és a csili ugyancsak a Capsicum nemzetséghez tartozik, jellemzően a trópusokról származó, erős és csípős paprikákat nevezik csilinek.
Most pedig térjünk vissza Nagymarosra, Nagy Gábor csilikertészhez, aki szinte mindent csípősen szeret enni.
– Alap, hogy a húsokhoz, a mártásokhoz és az összes lekvárhoz adok csilit – mondja. – Az viszont számomra is durva, hogy az egyik barátom még a tejbegrízt és a Túró Rudit is csilivel eszi.
Gabko életében először Finnországban kóstolt meg egy habanero paprikát.
– Azonnal elhatároztam, hogy nekem is kell ilyen erős paprika, sőt. Fejembe vettem, hogy olyan csípős szószt csinálok magamnak, amelyből akár egy gombostűfejnyi csepp is elegendő.
Neki is állt, s egy külföldi honlapról rendelte meg a tíz, akkoriban Guinness-rekorder erősségű csilipaprikát. S bár semmiféle növénytermesztési tapasztalattal nem rendelkezett, nem volt rest utánaolvasni a csilizés valamennyi rejtelmének.
Összesen húsz paprikapalánta nőtt az első évben, a férfi pedig legfeljebb a barátainak akart adni a jóféle házi csípős, darált krémből meg a turmixolt szószból. Már a legelején azonban akkora népszerűségre tett szert a csípős portéka, hogy idegenek is egyre-másra keresték meg a csilikertészt.