Megdőlt az országos melegrekord

Már kilenc megyére adtak ki piros figyelmeztetést a hőség miatt.

MN
2017. 08. 03. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos napi hajnali melegrekord is megdőlt csütörtökre virradóra. A legmelegebb ezúttal is a fővárosban volt: János-hegyen 25,1 fok lett a minimum-hőmérséklet. Ez több mint 1 fokkal magasabb a Miskolcon 1905-ben és Szeged belterületén 2009-ben mért 23,8 fokos minimum-hőmérsékleti rekordnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), hozzátéve: a sokfelé forró nappalt követően hajnalra ismét nagy területen nem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet.

Csütörtökre már kilenc megyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna) adták ki a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetést a hőség veszélye miatt. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet általában 27–29 fok között, az ország délkeleti felén és főként a nagyvárosok belterületein azonban 29 fok felett is alakulhat.

A nap folyamán túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő lehet. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de eleinte északnyugaton időnként megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet délután 34 és 39, késő este 23 és 31 fok között valószínű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.