Nem viccel a kánikula, újabb országos melegrekord dőlt meg a fővárosban

A hajnali hőmérséklet nem csökkent 25 fok alá, vasárnap lesz pár fokos enyhülés.

MTI
2017. 08. 05. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb országos hajnali melegrekord dőlt meg szombaton a fővárosban – írja az MTI, az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva.

Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Pécsett mérték, 24,2 fokot. Szombatra virradóra az országban többfelé nem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A legmagasabb hőmérsékletet Budapest Lágymányoson mérték, ahol a leghidegebb órákban is csak 26,6 fokig hűlt le a levegő, így most már ez lett az új napi országos minimum-rekord.

Vasárnap megkezdődik az enyhülés, a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben már 25 fok alá csökken a napi közép, de délkeleten sem valószínű már 29 fokot meghaladó átlag.

Szombaton még marad az országos hőség, a Dunántúl nagyobb részén 27, az Alföldön 29 fok feletti napi középhőmérséklet várható. A maximumuk szombat délután általában 33–38 fok között alakulnak, de északnyugaton és az Északi-középhegység térségében hűvösebb, a Dél-Alföldön melegebb is lehet. Késő estére 26–32 fok közé hűl le a levegő. Az Alföld északi részén késő délutántól inkább északnyugaton várható néhol zivatar kialakulása viharos szél kíséretében. Ezeken a tájakon egy-egy intenzívebb zivatar kipattanása sem zárható ki.

Legutóbb szerdán dőlt meg a hajnali fővárosi melegrekord, akkor a János-hegy völgyi részén kora reggel 24,3 fokot mértek. 

Országszerte áruházak, bevásárlóközpontok, múzeumok, önkormányzatok, presszók és bárok klimatizált helyiségeibe menekülhetünk a hőségriadó idején. A több mint kétezer kisebb-nagyobb intézmény nyújtotta lehetőséget bárki igénybe veheti, a légkondicionált helyiségek teljes listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a héten már jelezte: azonnali rendkívüli munkavédelmi intézkedéseket vár a BKV és a Volánbusz vezetésétől a szakszervezet. Az érdekképviselet vezetője a Hír TV-nek azt mondta, a sofőröknek sokszor a tűző napon álló buszban ülve kell várakozniuk, úgy, hogy még szociális helyiség sincs a közelben. Nemes Gábor szerint akár a menetrend időszakos felfüggesztése és az elsőajtózás átmeneti szüneteltetése is felmerülhet.

A BKV közleményben próbálta hűteni a kedélyeket. Azt írták, mindent megtesznek a munkavállalójukért. Klimatizált végállomási tartózkodók várják a sofőröket, itt hűtött italt és palackos ásványvizet, valamint citromlevet is osztanak. Azt is hozzátették, hogy a BKV biztosítja a járművezetők leváltását és a tartalék szakemberek mozgósítását is, és engedélyezték a könnyített formaruha viselését is: ez azt jelenti, hogy a nőknek nem kell kendőt, a férfiak esetében pedig a nyakkendőt viselniük, és a bermudanadrág is megengedett.

A budapestiek szomját egyébként a tűzcsapokra szerelt ivócsapok enyhíthetik, és ha jelentős igény mutatkozik, akkor akár párakapukat is létesíthet a vízmű a főváros több pontján is – árulta el korábbi megkeresésünkre Kertész Péter, a Fővárosi Önkormányzat Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa. Kertész azt ugyanakkor nem fejtette ki, hogy pontosan minősül „jelentős igénynek”. Arról is beszélt, hogy a vízművek egyébként rendelkezik olyan vészhelyzeti tartalékkal, amelyeket különböző intézményeknek, önkormányzatoknak tartalékolnak.


A nagy melegben fontos a folyadékpótlás és a test, valamint a környezet hűtése. Az Emmi szerdán arra figyelmeztetett, hogy az emberek több mint húsz százaléka semmit nem tesz a hőmérséklet-emelkedés okozta negatív hatások kiküszöböléséért. Ez az arány a fokozottan veszélyeztetett 65 év felettiek körében pedig már 25 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.