Piros figyelmeztetés a hőség miatt, 39 fok is lehet

A hétvégén is kitart a kánikula, szombaton akár 40 fokot is mérhetünk.

MN
2017. 08. 03. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökre már nyolc megyére – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna – és Budapestre is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését adta ki a hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A piros figyelmeztetés azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű. Az ország más részein másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ előrejelzése szerint továbbra is napos, száraz idő lesz, majd kora estétől az északi és nyugati határvidéken felhősebb tájak is lehetnek, és ott egy-egy zápor, esetleg zivatar nem zárható ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, esetleges zivatarfelhő környezetében lehet szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között várható. Késő estére 23 és 31 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken is általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de késő estig nyugaton és északon lehetnek felhősebb tájak is, ott egy-egy zápor sem kizárt, később csapadék nem várható. Többnyire gyenge marad a légmozgás. Hajnalra általában 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton az északi, keleti megyék felett helyenként erősebb gomolyfelhő-képződés valószínű, és ott néhol zápor, zivatar is kialakulhat, másutt marad a túlnyomóan derült, száraz idő. Az északi, északnyugati szél néhol megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 20 és 25, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 40 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, főként délután, este alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 20 és 26, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között valószínű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.