Elsőfokú riasztás az ónos eső miatt

Több helyen is kialakulhat kedden ónos eső. Északkeleten lesz havazás, máshol esőre kell számítani.

MN
2018. 01. 16. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben az ország délnyugati járásaiban, nagyjából a Zalaegerszeg–Kiskőrös vonaltól délre – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. A keddi napra ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ország déli részére, illetve Nógrád és Heves megyékre, ugyancsak ónos eső lehetősége miatt. Utóbbi helyen estétől kell számítani a veszélyes jelenségre.

Havazásra az OMSZ szerint legtovább az ország északkeleti harmadában számíthatunk, de ennek kiterjedése is csökken dél, délnyugat felől a nap második felében, és estétől, késő estétől havas esőbe, esőbe válthat át, illetve a lehullott hó olvadni fog. Összességében legtovább havazás északkeleten várható, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 centiméter hó hullhat, az északkeleti határ közelében 5 centiméter feletti hóra is van esély.

Az OMSZ előrejelzése szerint kedden többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délután a Dunántúlon már lehetnek gyengébben felhős körzetek is. Egyre többfelé várható kisebb csapadék. A Dunántúlon helyenként megerősödik a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet az ország északkeleti felén –2 és +2, másutt 3 és 8 fok között valószínű. Késő estére –3 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég, késő délutántól szakadozhat északnyugat felől a felhőzet. Többfelé várható eső, a reggeli órákban északon és az Alpokalján ónos eső is. A változó irányú szél este északnyugatira fordul, és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

Csütörtökön eleinte kevesebb lesz a felhő, többnyire napos idő valószínű, majd északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. A déli óráktól főként északon szórványosan várható eső, az Északi-középhegység térségében havas eső is. Az északnyugati szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, majd délnyugatira fordul, és többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és –5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.