Szenzáció: olimpiai döntős a férfiváltó

Short track: magyar csúccsal jutott a legjobb 4 közé Kangnungban az 5000 méteres férfiváltó. Döntő jövő pénteken.

2018. 02. 13. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második versenynapon nem kevesebb, mint hat sportolónk volt érdekelt a rövid pályás gyorskorcsolyázók viadalain:

Mindkét magyar hölgy bravúrral jutott már a negyeddöntőbe is, nem áltathattuk magunkat, hogy akár Jászapáti, akár Keszler a fináléba is bekerülhet, ám tényleg nem volt kizárt semmi sem.

Keszler Andrea taktikája nem lehetett más, mint társulnia futamában Elise Christie-hez, Liu Shaolin Sándor világsztár barátnőjéhez, aki sokat edz a magyar válogatottal, így ismerős lehetett a mozgása a mieinknek. A maga negyeddöntős futamában aztán az első kanyar után a harmadik helyre sorolódott be Keszler, a kanadai Boutin nem engedte Christie közelébe, a célegyenesre kanyarodva pedig el is esett, nem folytathatja, de ez a papírforma.

Jászapáti Petra előfutamában szombaton elesett, úgy eredt csoportja után, s épp továbbjutott. Emiatt kedvezőtlen pozícióból, kívülről indult a sprinttávon. A hatszoros világbajnok, hazai pályán versenyző koreai Csoj Min Dzsong mögött haladt pár körön át, a legenda végül egy kínaira kapaszkodva továbbjutott, míg Jászapáti az olasz Valcepina mellé beszúrva korcsolyáját, picike hátránnyal lett negyedik, ami természetesen nem ért továbbjutást, a szegedi lány küzdését így is dicséret illeti.

 

A számot az eddigi ötszörös olimpiai érmes olasz Ariana Fontana nyerte (22 centivel a koreai Csoj előtt), pályafutása lezárásaként először aranyos. Csojt egyébként utólag, bírói döntéssel ki is zárták szabálytalan pozíciótartás miatt. Liu Shaolin Sándor kedvese, a brit Elise Christie rosszul rajtolt a döntőben, nagy igyekezetében ütközött is és falnak ment.

Mindkét Liu, Shaolin Sándor (aki már gazdagabb egy 5. hellyel 1500-ról) és Shaoang is nyert már világkupát ezen a távon, az elvárás tőlük egyértelműen a továbbjutás volt; elképzelhető, ezen a távon érünk majd el nagyon szép eredményt a végjátékban – amire viszont ma még nem kerülhetett sor. Kettejük közül az 1500-as versenyek után inkább Shaoang lelkére kellett hatni, hisz ő elizgulta a dolgot, idejekorán kiesett, de úgy, hogy meggondolatlansága miatt kizárták.

Liu Shaoang futama az első volt a nyolcból: és az 1500 után megint elbutáskodta! Kívülről akart bevágni japán vetélytársa elé, és máris fenéken csúsztak mind a ketten. Vb-ezüstérmes volt ezen a távon Shaoang tavaly... ezért nagyon kár volt! Egyetlen reménye volt, hogy a bírók úgy ítélik meg, már továbbjutó helyen állt, amikor a baleset történt, és nem is ő volt a hibás. Nem így lett, 1500 után 1000 méteren is kizárták Liu Shaoangot. (Majdnem a kiesés sorsára jutott a koreaiak fiatal ígérete is, Szeót az őt kibillentő kínai kizárása mentette meg.)

 

Liu Shaolin Sándor a nyolcadik futamba nyert besorolást, ahol immár azt is igazolnia kellett, hogy nem zavarta meg öccse újabb betlije: négyesét újra kellett rajtoltatni, ám második lövésre a kettes pályáról indulva rögtön el is foglalta második pozícióját. Az orosz Sitnyikov aztán azonnal igen agresszívan támadta Liut (majd az orosz kibillent, és elsodorta a mögötte haladókat), ezért leállították a versenyt, és tanakodni kezdtek a bírók. Az amerikai versenyzőnek még a korcsolyáján is állítani kellett. Újrarajtoltatás jött, immár Sitnyikov nélkül. Liu Shaolin Sándor nem is bízott semmit a véletlenre, végig vezetve nyert, ott van a negyeddöntőben!

Liuék Knoch Viktorral és Burján Csabával kiegészülve alkották a négyest, tudták, futamukból az első kettő váltó juthat a döntőbe, ahol majd érmekért harcolhat.

Az első elődöntőt Kína nyerte: mögötte a második, döntőt érő helyért Hollandia szupersztárja, Sinkjie Knegt vádlira ment a kanadai Girard-ral szemben, így bár a juharleveles srác esett el, a hollandokat kizárták, Kína és Kanada lett döntős.

A második futamban a mieink Japánnal, az USA-val és Koreával meccseltek, és a legtöbbet a mi négyesünk állt az élen, de a végén elég volt a második hely Korea mögött a döntőhöz, országos csúcs is lett az időeredmény, de ami fontos, hogy Magyarország ott van a jövő pénteki négyes fináléban, tehát 4. helynél már nem végezhet rosszabb helyen. Ez már biztosan a téli olimpia eddigi legjobb helyezése.

Nyilatkozatok:

Gyorskorcsolyában is érdekeltek voltunk, Nagy Konrád 1500 méteren indult, a középmezőnyben, 29.-ként végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.