Olimpiai 5. hellyel melegített leggyengébb számában Liu Shaolin Sándor

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink remekül kezdtek Phjongcshangban első versenynapjukon.

2018. 02. 10. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli olimpia harmadik hivatalos versenynapján máris meg kellett, hogy élénküljön hazánk figyelme. A koreai világeseményen – európai idő szerint – szombat délelőtt 11 órától a rövid pályás gyorskorcsolyázó férfiak 1500 méteres versenyszáma teljes egészében műsorra került – Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Burján Csabával. Ugyanígy a hölgyek 500 méteres előfutamai is (Keszler Andrea és Jászapáti Petra volt a két magyar szereplő), hogy aztán még a női váltónknak is szurkolhassunk: e szám 27 kört jelent a 111,2 méteres ovális jégpályán.

A versenynap előtt tudni kellett, hogy bár öt „éremesélyes” napunk is van a játékokon, ez valójában kevesebb. Férfi 1500-on ugyanis nem igazán voltak dobogós helyezéseink (az idősebb Liunak volt bronza egy világkupaversenyről). Ezeket inkább 500-on és 1000-en szállították a Liu fivérek, illetve kisebbikük, Shaoang még juniorként volt világverő minden távon. Ráadásul Korea, Kína, Kanada és Hollandia minden számban bivalyerősnek számít (a hölgyeknél még az olaszokra és a britekre is figyelni kell minden távon).

Liu Shaolin Sándor 10-es sisakban az első előfutamot kiválóan kontrollálva, futamgyőztesként ment tovább az elődöntőbe, ahol a második futamba osztották. A döntőbe jutásért legnagyobb ellenfele a holland Sjinkie Knegt volt, ők ketten előzgették egymást egy darabig, majd kevéssel a vége előtt egy bátor manőver közepette összeakadt az amerikai Kruegerrel (a magyar Krueger testvérével), de nagy szerencsénkre bírói döntéssel a magyart döntőbe juttatták, mivel a második helyen haladva csapódott falba.

A kizárások és e miatti továbbjuttatások miatt nem 6, hanem lehetetlenül sok, 9 résztvevős a finálé: két hollanddal, két koreaival, orosszal, franciával, két kanadaival és egy magyarral.

A döntő: a 8. pozícióból indult Liu, és lassan kezdte a felzárkózást, pár kör után már az 5. helyen haladt, óriási harcban, a végén kicsit ki is engedve (fejcsóválástól kísérve) meg is tartotta ezt a pozíciót, olimpiai pontszerzés és tehát ötödik hely a vége. Jó indulás az olimpián, legrosszabb számában. (Koreai olimpiai bajnoki cím született 1500-on.)

Öccse, a juniorász Liu Shaoang az előfutamból szintén bírói döntéssel, az őt kilökő japán Josinaga kárára jutott elődöntőbe. (Az, hogy a férfiak és a nők versenyében van magyar bírói testületi tag, azért nem rossz...) A döntőbe jutásért az iszonyatos lökdösődéstől viszont visszahőkölt és lelassított az utolsó körökre, korcsolyázás közben kétszer is kibillent. Már nem volt jelentősége, hogy utólag egy szabálytalan mozdulat miatt ki is zárták.

Ötödik előfutamban Burján Csabáért szurkolhattunk, aki az elején élre állt, de nem bírta a végét, 5. lett.

A már harmadik olimpiáján szereplő, de igen magabiztosan, lazán, higgadtan nyilatkozgató Keszler Andrea futamát kétszer kellett elrajtoltatni, mivel az elsőben brit vetélytársával összerúgott a magyar versenyző. A futamból végül edzés lett, az olasz világsztár (világranglista-3.) Ariana Fontanával szinte kéz a kézben mentek végig az első és a második helyen. Szuper, továbbjutás!

Jászapáti Petra a világranglista 20. helyéről az utolsó előfutamban volt érdekelt Csoj Min Dzsong (Korea) társaságában, neki is kétszer kellett rajtolnia egy kiugrás miatt (ebben a sportágban egy kiugrásért nem bűnhődik senki). Kiváló rajt után Petra egy hármas esés egyik résztvevője volt, hátulról kisodorták, de felkelt és az olimpiai csúcsot megdöntő koreai mögött bejött másodikként, továbbjutott. Bravó!

Legyen örömhírünk az is, hogy a brit Elise Christie szerelméhez, Liu Shaolin Sándorhoz hasonlóan futamgyőztesként jutott tovább, ellenben három koreaiból kettő is kipottyant.

A legfontosabb háttérinformációk: két 4-es csoportban küzdöttek a nemzetek, ahonnan az A- és a B-döntőbe lehetett bekerülni. A mi ellenfeleink az oroszok, a koreaiak és a kanadaiak voltak, utóbbiaknál tűntünk csak jobbaknak talán, az oroszokkal mindig is nagyokat meccseltünk, Korea pedig sajnos más színvonal; a világranglistát vezeti (Kanada a 3., Oroszország 4., de most a doppingbotrány miatt csak tartalékosan szerepel.)

Az elődöntő előtt 15 perccel jelölte ki Bánhidi Ákos a magyar négyesfogatot, Kónya Zsófia került ki a csapatból, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca állt rajthoz. A verseny elején a koreai váltó hibázott (estek), de pár kör alatt parádésan visszazárkózott. A hajrához közeledve az oroszok estek el, ami bezavart egy magyar váltás után, így Korea és Kanada került döntőbe az első két helyen, mi B-döntőzünk. Figyelem! Még ebből is lehet érem, ugyanis ha a fináléban kettős kizárásra kerül sor, a B-döntő megnyerésével érmet lehet szerezni. A hölgyek korcsolyázása minden dicséretet így is megérdemel. B-döntős ellenfeleink az oroszok, a japánok és a hollandok. Női váltónk Szocsiban (2014) 6. helyen zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.