A luxusalbérleteket is elkapkodják

Kevesebb mint három hónap alatt elviszik akár hatszázezer forintért is a kiadó lakásokat.

MN
2017. 06. 12. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadó budapesti lakások nagyjából tíz százaléka tartozik abba a csoportba, amelyet több mint 4000 forintos négyzetméteráron kínálnak. Ezek az otthonok átlagosan havi 400 ezer forintért bérelhetők ki, ennek ellenére 1–3 hónap alatt megtalálják lakóikat – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb felméréséből.

A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260–600 ezer forintos havi díj ellenében lehet kibérelni, nem ritka azonban a 800 ezer forintos ár sem. A jellemző méret 80–130, de persze vannak 200–300 négyzetméteres vagy még nagyobb hajlékok is.

„A luxus kategóriában nagyjából beálltak a bérleti díjak. Becslésünk szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak 5-10 százalékos volt, s a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítunk. A kereslet továbbra is élénk maradhat, ez pedig stabilizálhatja az árakat, csökkenés nem valószínű” – hangsúlyozta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A felső kategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban (45 százalék) a belvárosban, az V. és a VI. kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja a négyzetméterenkénti ötezer forintot. Ezt követi a II. és az I. kerület, amelyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, az ár ott mégis megközelíti az ötezer forintos szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.