Tovább eshet a rögzített hitelek kamata

A vezető bankoknál akár 0,3-0,4 százalékkal mehet lejjebb a fogyasztóbarát kölcsönök felára.

Hajdú Péter
2017. 11. 30. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a lakásvásárlásra készülők lassan megismerik a fogyasztóbarát hiteleket. Mostanáig ugyan alig néhány százan szerződtek ilyen kölcsönre, a bankok visszajelzése szerint azonban növekvőben van irántuk az érdeklődés. – Nyári bevezetése óta még csak éppen hogy elkezdődött a minősített hitelek térhódítása, hiszen az elmúlt hónapok alatt mindössze tízmilliárd forint értékben születtek fogyasztóbarát hitelszerződések. Becsléseink szerint azonban a minősített kölcsönök száma jelentősen emelkedhet. Miután a havonta hozzávetőleg 50–60 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződés születik, s ennek durván a fele hároméves vagy annál hosszabb kamatperiódusú – ahol szóba jöhet a minősített kölcsön –, akár havonta 20 milliárd forint értékben is születhetnek fogyasztóbarát szerződések – magyarázta lapunknak a Bankmonitor vezetője. Sándorfi Balázs kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek már jelenleg is kedvezőbb kamatozásúak, mint a hasonló kamatperiódusra kínált piaci hitelek. A kamatok azt követően kezdtek esni, hogy a jegybank másfél hónappal ezelőtt bejelentette, a hosszú távú, 5–10 éves kamatszintek csökkentése érdekében változtatásokra készülnek.

A változtatás lényege, hogy a bankok a jelenleginél olcsóbban juthassanak hozzá pénzeszközökhöz, amelyből a hosszabb kamatperiódusú, így a fogyasztóbarát hiteleket finanszírozzák. Ennek hatása Sándorfi Balázs szerint már részben végigfutott a bankrendszeren, így mintegy 0,3–0,4 százalékponttal estek ezen lakáshitelek kamatai. Ezzel nagyjából a várható kamatcsökkenés felét már érzékelheti a piac, hiszen még legfeljebb újabb 0,3–0,4 százalékpontos esés várható. A szakember azt is hozzátette, ennél nagyobb kamatesésre az élvonalbeli bankoknál már nem nagyon lehet számítani, mert a kamatfelárak tovább már nem csökkenthetők. Így ennél nagyobb esés legfeljebb azoknál a hitelintézeteknél következhet be, ahol még viszonylag magasak a kamatfelárak.

Már csak azért is érdemes fogyasztóbarát lakáskölcsönt fölvenni, mert még azonos kamatszint mellett is kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a lakásvásárlásra készülők. Ezeknél a kölcsönöknél ugyanis legfeljebb 15 nap lehet a hitelbírálati idő, azaz az értékbecslés kézhezvételétől számított fél hónapon belül kell döntenie a banknak a hitel odaítéléséről vagy megtagadásáról. A folyósítási feltételek teljesítésétől számított két napon belül pedig utalnia kell a hitelt a pénzintézetnek, s a folyósítási díj is legfeljebb 0,75 százalék, illetve 150 ezer forint lehet. Az esetleges elő- vagy végtörlesztés díja pedig az addig visszafizetett összeg egy százalékánál nem lehet magasabb. Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszi az ügyfél a döntés előtt, akkor sok fölösleges aggódástól vagy későbbi kellemetlenségtől megkímélheti magát. Például hogy idejében érkezik-e a pénz a lakásvásárlásnál, hiszen limitált a hitelintézet döntéshez igénybe vehető ideje, s így nem kell attól tartania senkinek, hogy a banki ügyintézés lassúsága miatt esik el az üzlettől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.