Érdemes alaposan megnézni a fogyasztóbarát hiteleket

Ugyanolyan kamatfeltételekkel a minősített hitel mellett teszi le a voksot a szakértő.

Hajdú Péter
2017. 08. 02. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus elsejével az OTP is megkapta a jegybanki engedélyt fogyasztóbarát hitelének forgalmazására, s ezzel már a nagy bankok felének kínálatában megtalálható ez a kedvezményes kölcsönfajta. A felügyeleti engedélyt ugyan megkapta az FHB, valamint a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezetek mellett az Erste Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP is, egyelőre azonban az utóbbi három pénzintézet még nem tette közzé ezzel kapcsolatos és a hitel részleteit tartalmazó hirdetményét, így ezeknél a hitelintézeteknél még nem lehet igényelni a fogyasztóbarát hiteleket.

– Az eddig megismert adatok, illetve igénylési feltételek alapján elmondható, hogy ehhez az új hitelfajtához általában kicsit alacsonyabb kamattal lehet hozzájutni, mint a piaci hitelekhez. Amennyiben azonban figyelembe vesszük a kezdeti költségeket – közjegyzői, értékbecslési, folyósítási díj stb. –, akkor bizonyos esetekben, illetve bankoknál kicsit drágább is lehet a fogyasztóbarát hitel, mint a normál feltételek mellett kínált kölcsön – nyilatkozta lapunknak a BankRáció vezető elemzője. Gergely Péter szerint vannak olyan bankok, amelyek szinte folyamatos akcióban tekintenek el ezektől a kezdeti költségelemektől, vagy legalább részben visszatérítik azokat, így esetükben ez a kitétel nem érvényes.

– Tapasztalataink azt mutatják, az embereket nem nagyon érdekli, hogy milyen annak a hitelnek a minősítése, amit föl akar venni, hogy fogyasztóbarát, piaci vagy esetleg kamattámogatott kölcsönről van szó. Egyetlen dolog fontos számukra, hogy olcsó legyen a hitel, azaz a lehető legalacsonyabb kamattal, illetve thm-mel juthassanak hozzá – tette hozzá.

Vannak azonban olyan tényezők is egy kölcsönnél, amelyek nehezen számszerűsíthetők, de mégis érdemes figyelembe venni a döntés előtt. Ilyen például, hogy mennyi idő alatt dönt a bank a hitel odaítéléséről, majd a döntést követően hány napon belül folyósítja az igényelt összeget. De az sem mindegy, hogy esetleges elő- vagy végtörlesztésnél kell-e díjat fizetni vagy sem, s ha igen, annak mekkora az összege.

– Ezért azt tanácsolom mindenkinek, amennyiben ugyanolyanok a fizetési, illetve a kamatfeltételek egy fogyasztóbarát és egy piaci kölcsönnél, akkor mindenképpen az előbbit érdemes választani. Ezeknél a kölcsönöknél ugyanis legfeljebb 15 nap lehet a hitelbírálati idő, azaz az értékbecslés kézhezvételétől számított fél hónapon belül dönteni kell a banknak a hitel odaítéléséről, vagy annak megtagadásáról. A folyósítás feltételéül szabott feltételek teljesítésétől számított két napon belül pedig utalnia kell a hitelt a hitelintézetnek, s a folyósítási díj is legfeljebb 0,75 százalék, legfeljebb 150 ezer forint lehet. Az esetleges előtörlesztés díja pedig az éppen visszafizetett összeg egy százalékánál nem lehet magasabb. Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszi az ember a döntés előtt, úgy sok fölösleges aggódástól megkímélheti magát, például hogy időben érkezik-e a pénz a lakásvásárlásnál.

Fontos tudni, hogy a prémium ügyfelek – banktól függően havi 300-600 ezer forint érkezése a számlára – eddig is kiemelkedően kedvező feltételek mellett kaptak hitelt, számukra tehát nem jelent előnyt a fogyasztóbarát hitel. Az átlagos ügyfélnek azonban mindenképpen érdemes alaposan végignézni a fogyasztóbarát hiteleket, mert biztosan talál köztük olyat, amely megfelel igényeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.