Duplájára drágultak a lakások öt év alatt Szombathelyen

Ausztria közelsége, a kecsegtető munkalehetőségek és az egyre fejlődő egyetemi élet is növeli a keresletet.

MN
2018. 03. 29. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományosan drága nyugat-magyarországi régiót sem kerülte el az utóbbi években tapasztalható árrobbanás és építkezési hullám. Szombathelyen Ausztria közelsége, a kecsegtető munkalehetőségek és az egyre fejlődő egyetemi élet is növeli a keresletet. Az OTP Ingatlanpont csütörtöki közleményében írta, hogy a befektetési célú lakásvásárlás miatt mind a helyieknek, mind a beköltözőknek résen kell lenniük – a legjobb vételek szinte azonnal elkelnek.

Szombathely, Vas megye székhelye az egyik legnépszerűbb nyugat-magyarországi nagyváros, amely egyik legidősebb települése is hazánknak. Remek fekvése, a természeti értékek és a hagyományosan pezsgő kulturális élet mellett az ipar is jelentős a környéken. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen költöznének a városba és környékére. A megnövekedett kereslet hatása az ingatlanárakon látszik meg a legjobban, az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint csak az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak.

A felívelő gazdaság és az osztrák munkalehetőségek egész családokat vonzanak Szombathelyre illetve Vas megyébe, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a KSH belföldi lakosságmozgásra vonatkozó 2016-os adatai szerint minden 10 ezer helyi lakosra évente 35 beköltöző jut. Az ingatlanpiac igyekszik reagálni, de a kínálat bővülése nem ellensúlyozza a megnövekedett keresletet, ezért rövid távon óriási ingatlanár-emelkedés következett be: ma a használt lakások négyzetmétere is legalább 280 ezer forintba kerül, míg 5-6 éve 150 ezer forint alatt voltak az árak. Az utóbbi évek slágereinek számító panelek már leküzdötték hátrányukat és elérték a téglaépítésűek árait.

„A szombathelyi ingatlanpiacon soha nem látott pezsgést tapasztalunk, amely mind az áremelkedésekben, mind az építkezésekben érződik” – mondja Klis Tibor, az OTP Ingatlanpont szombathelyi irodavezetője. „Egyre több befektetőt vonz a város, vannak olyan ingatlantípusok – például nagyobb alapterületű lakások, panelek –, melyek napokon belül elkelnek. Sokan jönnek a városba dolgozni és tanulnak az egyetemen, így számukra nagy biztonsággal, akár hosszabb távon is kiadhatók ezek a lakások.”

Az ingatlanberuházók gőzerővel próbálják csillapítani a lakásínséget, az elkövetkezendő években akár 500 újépítésű társasházi lakást adhatnak át. Legtöbbjük már a tervasztalról elkelt és nem ritka az 500 ezer forintos négyzetméterár sem egy frekventáltabb területen. A csok és más lakásvásárlást, építést ösztönző intézkedések hatása nemcsak a társasházakra, hanem családi házak építésére is jótékony hatással volt, gombamód nőnek ki vadonatúj lakónegyedek, például Parkerdőn vagy a II. János Pál pápa körúton.

„Mivel óriási a kereslet a piacon, sokan önállóan próbálják értékesíteni ingatlanukat, amely minden bizonnyal rövid időn belül új gazdára is talál. De nem biztos, hogy a legjobb áron. Azt javaslom, hogy először mindenki forduljon szakemberhez, aki segít felbecsülni az ingatlant és pontosan ismeri a vásárlói szokásokat” – teszi hozzá Klis Tibor.

A közlemény szerint számos nagyvároshoz hasonlóan a környező kistelepülések is profitálnak Szombathely népszerűségéből, népes és robbanásszerűen növekedő agglomerációs övezet öleli körül a várost. Zanat, Torony, Táplánszentkereszt, Gencsapáti egyre népszerűbb a családosok körében, hiszen az ingatlanárak jóval kedvezőbbek, sőt néhol még egyszeri juttatással is támogatják a betelepülést az önkormányzatok. A közlekedési infrastruktúra modernizációjával már a közlekedés sem probléma, így jó választás lehet fiatal, nyugalomra vágyó családok számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.