A Star Wars ehető, és még fürdeni is lehet vele

Mitől lett a „mai mitológia” egyik megkerülhetetlen darabja a Csillagok háborúja?

Földi Bence
2017. 06. 12. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 25-én volt a Star Wars negyvenedik születésnapja, hiszen 1977-ben ezen a napon mutatták be az Egy új reményt, ami aztán végül megváltoztatta nemcsak a popkultúrát, hanem az egész világot is.

„Gyerekeknek szóló filmet akartam készíteni, amely erősíti a kortárs mitológiát”

– idézi a negyvenedik évfordulóra kiadott Star Wars – Évről évre: egy galaxis története című kötet az ötletgazdát, George Lucast. A függetlenfilmes rendező célja bejött: a Csillagok háborúja a kortárs mitológia egyik legfontosabb darabja lett – hogy miként, arról ez a könyv mesél.

Az Évről évre ezt a világot tágabb történeti kontextusban vizsgálja, igyekszik bemutatni a Csillagok háborúja hatását a valós eseményekre, valamint a valóság Star Warsra gyakorolt hatását is. Utóbbit az első fejezet taglalja hosszabban, a Star Wars előtti éveket bemutató oldalakról kiderül, mennyi és milyen jellegű hatás érte a fiatal George Lucast, hogy miként indult el a rendező filmes karrierje, és hogy hogyan fonódott össze Lucas élete a szereplőkével.

Nagyszabású filmes történelemkönyvet tartunk hát a kezünkben – nem sokáig, mert irtó nehéz és nagy alakú albumról van szó –, amely kiapadhatatlan információforrás, így kvízkérdések kitalálásához is tökéletesen alkalmas. Gondolta volna, hogy az Apple első számítógépe hamarabb kész lett, mint az Egy új remény? És azt, hogy a film regényváltozatát nem is George Lucas írta – pedig ő szerepel a különböző kiadások borítóján –, hanem több Star Trek- és Star Wars-regény szerzője, Alan Dean Foster? Kiderül a kötetből az is, hogy bizonyos mellékszereplők nevét nem is Lucas adta, hanem a Kenner nevű játékgyártó cég, amely néha át is nevezett karaktereket.

A legérdekesebb fejezet számomra az volt, amely a régi és új trilógia közt eltelt időszakot, azaz a nyolcvanas-kilencvenes éveket mutatta be.

Ekkor ewokok – A Jedi visszatérben megismert kis mackószerű lények – uralták a Csillagok háborúja világát, de emellett is rengeteg szálon továbbfejlődött ez a világ. Ekkor jelentek meg az első számítógépes játékok, amelyek később komoly szeletet jelentettek a Lucasfilm bevételi tortájában. A rajongók által nagyon kedvelt szerepjáték is ekkor került a boltokba. Új regények és történetek születtek ebben az időszakban, ezek mennyisége olyannyira felduzzadt, hogy később expanded universe (bővített univerzum) néven emlegették ezen sztorikat. Lényegében ezek voltak azok az évek, amikor a klasszikus trilógia és a körítés teljes mértékben beivódott az Amerikai Egyesült Államok, és ezáltal a teljes nyugati világ popkultúrájába.

George Lucas nem azzal alkotott maradandót, hogy képes volt egy olyan világot letenni az asztalra, amely ilyen mértékben magával rántotta a közönséget. Ebben a folyamatban nagy szerepet játszott az, hogy a rendező felismerte, különféle kis kapcsolódó termékekkel komolyabb rajongóbázist lehet építeni.

„A Star Wars minden idők egyik legnagyobb sikersztorija az árukapcsolások történetében: a franchise jenel könyvtől a tésztaformákig mindent licencel. [ ] Manapság a Star Wars ehető, iható, játszható, olvasható, és fürdeni is lehet vele”

– áll a kötet 242. oldalán. A könyv olyan termékeket is bemutat, amelyek százezrekért cserélnek gazdát a rajongók között.

Az Évről évre című kötetről tényleg csak szuperlatívuszokban beszélhetünk: a Csillagok háborúját felületesen kedvelőknek és a hardcore rajongóknak is érdekes olvasmány – kinek-kinek másért. Annyi információ van benne, hogy bármikor elővehetjük – persze tekintetbe kell venni a könyv óriási méreteit is –, garantált, hogy mindig találunk benne olyan érdekességet, amelyről nem tudtunk, vagy már nem emlékeztünk rá.

Pablo Hidalgo – Daniel Wallace – Ryder Windham: Star Wars – Évről évre: egy galaxis története. Kolibri Kiadó, 2017. 9999 Ft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.