Jó gyerekként találkozni a Star Wars-univerzummal

Remek gyerekkönyvekkel rukkolt elő a Csillagok háborúja negyvenedik születésnapjára a Kolibri Kiadó.

Földi Bence
2017. 06. 14. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékszem, még nagyon kicsi voltam, amikor a Csillagok háborúja klasszikus trilógiáját láttam VHS-kazettán, és még nem voltam kilencéves, amikor már lényegében rajongóként ülhettem be a dunakeszi moziba, hogy osztálytársaimmal megnézzük (osztálykirándulás keretében!) a Baljós árnyakat. A film után hazaérve egy fadarabbal „fénykardoztam” a kertben, és bár akkor még nem sejtettem, de ez a világ végérvényesen beszippantott, és máig nem eresztett.

A Kolibri friss könyveit olvasgatva is hasonló érzése lehet az ifjú padavanoknak: végtelen fantáziavilággal szembesülnek, amelyben mindenki megtalálja a hozzá hasonló karaktereket, és amelynek erkölcsi tanításait könnyedén dolgozhatják fel a gyerekek. Mindazonáltal nem lettek hibáktól mentesek azok a könyvek, amelyekről szót ejtek a következőkben.

Kezdjük az idei évre szánt foglalkoztatóval, amely jó eséllyel az év végi Az utolsó Jedik bemutatójára igyekszik ráhangolni a fiatalokat, hiszen nem a tavaly decemberi Zsivány Egyes van a kötet középpontjában (bár poszterek vannak benne e filmről), hanem a 2015-ös Az ébredő Erő.

A könyv célközönsége az a kör, akik már látták az utoljára említett alkotást, hiszen erről elég spoileres összefoglalókat olvashatunk.

Ugyanakkor ismeretterjesztő jellege is van a Star Wars évkönyv 2017-nek, hiszen bizonyos szereplőkről olyan fontos tényeket is közöl, amelyek a filmből nem derültek ki. Az ismeretterjesztés mellett szórakoztatni is próbál a könyv, ezért feladványok, tesztek is szerepelnek benne. Akad köztük igen nehéz is, Kylo Rent vagy Csubakkát nem biztos, hogy le tudnám rajzolni Összességében egy jól sikerült foglalkoztatót vehetünk meg két doboz cigi áráért a gyereknek, ám azzal számolnunk kell, hogy közel sem biztos, hogy egy ilyen régi típusú feladványokat tartalmazó, nem kifejezetten interaktív könyv hosszabb időre képes lesz lekötni.

Star Wars évkönyv 2017. Kolibri Kiadó, 2017. 1999 Ft.

Hiánypótló mű készült, hiszen A Gyűrűk Ura rajongói már régóta lapozgathatták Középfölde atlaszát, de a Csillagok háborúja-fanoknak erre eddig nem volt lehetősége. Azonban a hiánypótlás nem sikerült tökéletesre, sőt: inkább gyerekkönyv jellegű lett az atlasz, mint komoly kartográfiai munka. Ugyanakkor nagy előnye, hogy az atlaszhoz kerettörténetet költöttek: egy művész rég elfeledett térképeiről van szó, amelyek valamilyen módon mind kötődnek a Skywalker család történetéhez. Ennek megfelelően nemcsak a filmek, hanem A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatok eseményei is szerepelnek a könyvben. A készítők azt is igyekeztek megmagyarázni, miért gyermetegek a térképek: „A művészt (sic!) inkább e furcsa világok hangulatára, no meg a hozzájuk fűződő, sokszor az egész galaxisra kiható eseményekre koncentrál”.

Mindezek ellenére a könyv a hardcore rajongóknak is nagyon hasznos,

hiszen kevésbé ismert világokra is elkalauzol, miközben ismerteti a Galaxis kilenc különböző területét. Gondolná, hogy a Tatuin „szomszédos” a Geonosisszal? És azt, hogy a Kashyyyk közelebb van az Alderaanhoz, mint a Dagobah az Endor rendszerhez? E földrajzi ismeretek mellett szerepel a könyvben egy történelmi kronológia és egy arcképcsarnok is, így a kötet rendkívül informatívnak bizonyul, annak ellenére, hogy nem hosszú. Az atlasz Az ébredő Erő eseményeinek és világainak ismertetésével ér véget, azaz a legújabb trilógia utolsó két része kimaradt belőle. Érdemes lett volna megvárni a 2010-es évek trilógiájának lezárását, mert két év múlva már „félkésznek” érezhetjük majd ezt a kötetet. Összességében nagyon komplex munka lett, amely az új kánon regényeinek információit is integrálta – egyedül a rajzok komolytalansága miatt lehet némi hiányérzetünk.

Tim McDonagh: Star Wars Galaktikus Atlasz. Kolibri Kiadó, 2017. 3499 Ft.

Jeffrey Brown nagyon ráérzett arra, hogy a Csillagok háborúja világában helye van a humoros, gyerekeknek szánt képregényeknek. Vader-központú szkeccskönyveit már korábban bemutattuk, most nagyobb melóra szánta el magát. A Star Wars-világában játszódó, de a fő történethez csak lazán kapcsolódó, összefüggő történeteket írt és rajzolt, amelyekből eddig két könyvnyi jelent meg. Ezek a gyerekekből „képezhetnének” rajongót, ám a legtöbb poént csak felnőtt fanok érthetik meg, így közös meseolvasáshoz ajánlott leginkább.

Amellett, hogy a történetek kiszámíthatóak, a kötetek alkalmasak a hardcore rajongók felidegesítésére is.

Egyrészt A Birodalom visszavág első felében megismert, infantilis Yoda mestert mutatják be a Jedi Akadémia-könyvek. Másrészt a Jedik képzéséről, a fénykardok működéséről is elképesztő blődségek szerepelnek ezekben. Utóbbi azért baj, mert egy képzelt világgal esetlegesen először találkozó gyermek könnyedén elhiszi az első szembejövő információt, amelyről később kiderülhet, hogy a fantáziavilágon belül nem is igaz, csak egy önmagát humorosnak gondoló szerző agyszüleménye.

Mindazonáltal vannak erényei is a Jedi Akadémia-könyveknek. Egy keményvonalas rajongó is elégedetten bólogat, amikor szembetalálkozik egy olyan lénnyel, amelyet korábban kánonon kívülre helyeztek: az ysalamirik a Csillagok háborúja eredeti folytatásában, A Birodalom örököseiben szerepeltek először, ám amikor a Disney megvásárolta a Lucasfilmet, kánonon kívülre helyezte az addig megjelent regényeket. Ám úgy fest, hogy miként A Birodalom örökösei főszereplőjét, Thrawn főadmirálist, úgy az ysalamiriket is visszarángatták a kánonba.

A könyvek legjobb részei azok a képregények, amelyek történet a történetben módjára működnek:

a főszereplő, Tatuinról származó, pilótának készülő, de Jedi Akadémiára kerülő fiú (Luke Skywalker-analógia!) egy ewok pilótáról rajzolgat vicces történeteket. A könyvek további erénye, hogy szerepelnek benne a Star Wars világának alapvető életbölcsességei is, emellett naplóírásra is tanít. Más kérdés, hogy a tanítgatást néha túlzásba viszi a szerző: a második kötet lényegében Facebook-ellenes kiáltványnak is tekinthető. Ugyanakkor fontos, hogy a gyerekeket megismerteti a cyberbullying fogalmával – még ha a szó nincs is leírva a könyvben. A gyerekekkel együtt olvasó felnőtteknek nosztalgiázásra is alkalmasak a Jedi Akadémia-könyvek: felidézhetjük, milyen rossz volt suliba járni egymás permanens szekálása miatt, de az is eszünkbe juthat, mennyi mindent tanultunk az iskolapadban.

Jeffrey Brown: Jedi Akadémia; Jedi Akadémia 2.: A padavan visszatér. Kolibri Kiadó, 2016; 2017. 2499-2499 Ft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.