Könyvek fiatalabbaknak – mit vegyünk karácsonyra a kisgyerekeknek?

Szabadabb, jóval groteszkebb és humorosabb a kortárs gyermekirodalom, mint 15-20 éve.

Sashegyi Zsófia
2017. 12. 07. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen a mai magyar gyerekirodalom, mennyire beszél a máról, mennyire korszerű, és persze mely könyveket ajánlja a szakértő az idei termésből? Ezekre a kérdésekre kértünk választ Szekeres Nikoletta irodalmártól, a Mesebeszéd – A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve című kötet szerkesztőjétől.

– Általánosságban a kortárs mesékről elmondható, hogy jóval groteszkebbek, szabadabban kezelik az időt, és egészen más kapcsolatban vannak az illusztrációkkal, mint a régiek. Ugyanakkor a magyar olvasótábor eléggé szövegcentrikus, szereti, ha a pénzéért sok szöveget kap cserébe – mondja Szekeres Nikoletta, aki utal rá, hogy az utóbbi időben már a kisgyerekeknek szóló mesekönyvekben is megjelentek a feldolgozandó problémák, beszivárogtak lapjaik közé az aktuális élethelyzetek.

– A tabutémák feszegetése a gyermekirodalomban úgy 15-20 éve kezdődött – tudjuk meg az irodalomtörténésztől.

Szerinte azóta nem félünk olyan témákról beszélni, amelyek régen szó szerint tabunak számítottak, s amelyeket most az ifjúsági kiadók külön sorozatokkal céloznak meg. Az irodalmár karácsonyi ajánlatában első helyen szereplő Nyári nyomozás is ezek sorába illik.

– A gyerekek mindig szívesen gondolnak a nyári szünidőre, úgyhogy a könyv címének senkit nem kell visszatartania a karácsonyi ajándékozáskor – mondja. – A történet egy kisfiúról szól, akit nyáron egy olyan táborba küldenek a szülei, amelyben semmi kedve részt venni. Ráadásul az utalásokból kiderül, otthon sincs minden rendben, a szülők közt mosolyszünet volt, és a család nemrég esett át egy költözésen. A történet idején tehát hősünk kissé idegenül mozog mindenütt, magára marad a problémáival, és beképzel magának egy történetet arról, hogy ő örökbe fogadott gyerek. A kötetet jegyző Lipták Ildikó pszichológus, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a történet belső nyomozáson vezet végig bennünket, miközben segít feldolgozni korunkra jellemző olyan problémákat, mint az egymástól való elidegenedés, az odafigyelés hiánya. Jó a történet, és a könyv nyelvezete sem rossz – teszi hozzá az irodalmár, aki a tízéves korosztálynak ajánlja a könyvet.

A három–hat éveseknek szólók közül a Kolibri Kiadó kivételesen szépen illusztrált, Első könyvem az univerzumról című kötetét emeli ki Szekeres Nikoletta, aki felhívja rá a figyelmünket, hogy a képek ma már nemcsak kísérik a szöveget, sokszor hozzá is tesznek, akár interpretálják is, sőt az is előfordul, hogy egészen mást mutatnak, mint amiről a szöveg szól.

Nem új, de jó ötlet a Naphegy Kiadó által megjelentetett kortárs népmese-antológia, amelyben a mai gyerekirodalom húzónevei gondolnak újra egy-egy népmesét. A Világvége alsóban Lackfi Jánostól kezdve Elekes Dórán, Egri Mónikán át Vig Balázsig és Kertész Edináig sok népszerű gyerekszerző engedi el fantáziáját.

– Nem gondolom, hogy a népmesék nyelvezete ma felfoghatatlan lenne a gyerekek számára, viszont nagyon jó irodalmi kísérletként is – mondja Szekeres Nikoletta, aki úgy tapasztalta, a gyerekek benne vannak az ilyesfajta játékokban. – Volt már hasonló vállalkozás, a Csimota Kiadónál megjelent Egyszervolt meseantológia régi meséket kevert újakkal, a Pagony Kiadónál pedig Grimmeket meséltek újra. Miért ne lehetne a népmesékhez is hozzányúlni? – mutat rá. – A kortárs meseirodalom általában jóval többet enged meg magának humorban, mint a régi típusú, így azt gondolom, a Világvége alsó bizonyára nemcsak izgalmas kísérlet, hanem szórakoztató olvasmány is lesz a gyerekeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.