Nem totális, de alapos futballkönyv Johan Cruyffról

Most megjelent önéletrajzában a futballról alkotott filozófiájáról is részletesen beszél a tavaly elhunyt legenda.

Kósa András
2017. 12. 07. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johan Cruyff azok közé tartozik, akik cáfolják, hogy a futballisták en bloc primitív bunkók lennének. Önéletrajza a sportág iránt mélyebben érdeklődőknek is bőven tartogathat új ismereteket.

Például Cruyff itt meséli el a legrészletesebben, hogy miért is hagyta ki pályája csúcsán az 1978-as argentínai világbajnokságot: hivatalosan a katonai junta elleni tiltakozásul, valójában azért, mert az előző évben Barcelonában megpróbálták elrabolni. A tény persze ismert 2008 óta (ekkor beszélt róla először nyilvánosan), de a részletek – hogy micsoda nyomást kellett átélnie azokban a hónapokban, amikor állandó rendőri védelem alatt állt – mind itt olvashatók először.

A rengeteg önéletrajzi elem mellett Cruyff a futballról alkotott filozófiájáról is részletesen beszél. Kiderül az is, milyen rafinált volt Cruyff a futballhoz kötődő üzletben, apósával még azt a konstrukciót is kitalálták, hogy anyaklubja, az Ajax vezetésével megegyezve minden egyes eladott jegy – amelyet a tízezrediken túli néző vásárol meg – árának fele a futballistát illesse. Cruyff élete végéig elkötelezettje volt az Ajaxnak, barcelonai edzősködése idején például saját pénzén ingázott Amszterdam és a katalán város között, egyik helyen edző, a másikon igazgatósági tag lévén.

A szöveg talán csak egyetlen ponton „ül le”: Cruyff hosszan taglalja, hogyan szerette volna megreformálni az Ajax klubvezetését. Cruyffnak totális élet is jutott. Pályafutása két legfontosabb mérkőzését viszont elveszítette: az 1974-es vb-döntőt a németekkel és 2016-ban a rákkal szemben.

Johan Cruyff: Totális foci. Fordította: Balogh Tamás. Akadémiai Kiadó, 2017. 4800 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.