Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.

Vass Norbert
2017. 12. 09. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzemel La Pazban állítólag egy kocsma, amelynek étlapján a kokain is szerepel. Gyanítom, pénztárgépei a helyi NAV-hoz nincsenek bekötve. A Ruta 36 afféle vándorló palota, függők ezrei bolyonganak a városban, hogy ráleljenek az állandóan költöző bárra. Beállnának egy kis időre, mert tudják, nincs megállás. Élesebbek arrafelé az érzelmek, és mert a halál állandóan a közelben ólálkodik, az élet ritmusa is más. Mifelénk a szavalóverseny kerületi fordulója miatt izzad egy kiskamasz tenyere, Caracasban addigra rég nem remegnek az ujjak a ravaszon, az itteni másoddiplomázás idejére pedig veterán bérgyilkosnak számítanak már az egykori suhancok. A kokain katatonná tesz, de örökké mozog. A szer gazdaság- és társadalomtörténete az emelkedés és süllyedés golyók lyuggatta koordináta-rendszerébe rajzolható fel.

A kokain a gyorsaságról szól, kérdésekre vele kapcsolatban nincs idő. A Narcoamerica című kötet három szerzője 2011 decemberében a kérdések jegyében kelt útra mégis, hogy több mint két évig barangoljon Latin-Amerikában. Tizennyolc országot jártak be, és a kábítószer-kereskedelem – no meg a hozzá kapcsolódó fegyveres akciók, pénzmosás és korrupció – prizmáján keresztül világossá vált számukra a térség államainak kudarca. Eredetileg nem kizárólag a drogra utaztak, egy idő után azonban – saját megfigyeléseikre alapozva, ösztöneikre hallgatva és szerkesztőik tanácsát megfogadva – a fehér porra kezdtek fókuszálni, amely működteti és ködbe borítja a földrészt. A magyar nyelven a Cser Kiadó gondozásában megjelent kötetük montázsszerűen feltáruló, a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.

Bár a térségbe társasutazásokat szervező irodák ezt ritkán hangsúlyozzák, a statisztikák szerint

a világ huszonöt legveszélyesebb országa közül tizenhat Latin-Amerikában található.

2000 és 2010 között egymillió ember lett itt gyilkosság áldozata, és a számok azóta még meredekebben kúsznak fölfelé. Guatemalát, Salvadort és Hondurast a halál háromszögeként emlegetik, és hát ez a címke tényleg nem mutatna jól az üdülési katalógusokban. Ezekben a „gyönyörű és megsebzett országokban” – ahogy a könyv egyik szereplője jellemzi szülőföldjét – összemosódni látszanak az állam és a szervezett bandák jogkörei.

Alejandra S. Inzunza, José Luis Pardo és Pablo Ferri a „behavazott” trópusi vidéken tett utazása során számos helyen a „narkótársadalom” felé sodródást tapasztalta. Ez azt jelenti, hogy a kábítószer termelése, a vele való kereskedelem, valamint az ügyleteket övező leszámolások mára ugyanúgy a közösség mindennapjainak részévé lettek, mint a helyi pékek vagy halászok tevékenysége. Ami azt illeti, a kokainhoz kötődő szakmák társadalmi megbecsültsége nem is feltétlenül rosszabb az élelmiszer-ágazatban tevékenykedőkénél. A kábítószer latin-amerikai kultúrtörténetének a kartellek hőstetteiről szóló rapdalok az aláfestő zenéi.

A rivális bandák vetélkedését falfirkák, festmények és filmek örökítik meg, iskolai előadások viszik színre.

A drogok ellen Nixon hirdetett háborút még 1971-ben. A Narcoamerica szerint a kokainbiznisz felszámolásáért harcolók negyvenöt év után sem állnak túl fényesen. Salvadorban például a havi kábítószer-forgalom meghaladja a 4 tonnát, ez egy nagyobbacska elefánttehén testtömegének felel meg. Brazíliában évente 92 tonna kokainszármazékot szippantanak fel – igen, hozzávetőleg 23 nőstény elefánt tömegének megfelelőt. Persze nem minden adag ér célba. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának adatai szerint évente 671 tonna kokaint foglalnak le (az hány elefánt is?), amelynek a legnagyobb része Peruból, Bolíviából és Kolumbiából származik. Döbbenetes számok.

A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elv sajátosan valósul meg az Andok lejtői mentén. A helyi politikusok Peruban kokaleveles plakátokkal kampányolnak, míg a kormány minden erejével a kábítószer ellen küzd. Ennek ellenére a drogkereskedők Dél-Amerikában kétségkívül a folklór hősei. Országokat tartanak rettegésben, számos közösség viszont hálás nekik, mert végső soron furamód segítik őket, reményt adnak nekik, még ha csak talmit is. Kosárpályákat betonoztatnak le, és lőfegyvereket adnak a megizzadt kölykök kezébe. Világítást visznek a legsötétebb nyomornegyedekbe, igaz cserébe életek tucatjának kioltását kérik.

Ők kínálják a környéken a legmagasabb havibért, amelyből még adózni sem muszáj, és ők készíttetik a legszebb koszorúkat is jobblétre szenderült alkalmazottaiknak.

A kokain kétarcú, mint dr. Jekyll és Mr. Hyde. (Tudták, hogy Robert Louis Stevenson is a szer hatása alatt írta a róluk szóló regényt?) A csempészet lehetőséget kínál az iskola folytatására, a műtét költségének összegyűjtésére, az életben maradásra egyrészt, másfelől emberéletek ezreit emészti fel. Csak hát a játékból nemigen lehet kimaradni.

Szinte senki sincs biztonságban, se bandavezérek, se rendőrfőnökök, se csecsemők. Bérgyilkosok végeztek Latin-Amerika egyik legnépszerűbb énekesével, Facundo Cabrallal is. Hondurasban találta el néhány nem is neki szánt töltény. A Narcoamerica szerzői is eltévedt lövedékként száguldottak végig a csíkokat nyelő kontinensen. Munkájuk tömény, mint a tequila, gyors, mint Messi cselei és színes, mint a karnevál Rióban. Letaglózó olvasmány.

Alejandra S. Inzunza, José Luis Pardo és Pablo Ferri: Narcoamerika – 55 000 kilométer a kokain nyomában. Cser Kiadó, 2017, fordította: Barna Domonkos. 244 oldal

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.