Barátaim meghívására érkeztem a tolcsvai Ős Kaján étterembe, egész úton hallgattam lelkesedésüket a konyháról, francia tulajdonosáról és zenei csemegéiről. Nagyméretű, polgári ház belső tereiben és mesekertjében kínálnak helyet a vendégeknek. Olyan érzés, mintha egy nagy család osztaná meg velünk privát szféráját. Miután magamhoz tértem a berendezés és képzőművészeti alkotások bűvöletéből, a kertben kezdtem el tanulmányozni az étlapot.
„Rácsodálkozni, megnézni, megkóstolni, elszabadulni a hétköznapoktól, csupa öröm, amit kevésszer engedünk meg magunknak. Az Ős Kaján azt a lehetőséget kínálja Önnek, hogy egy kicsit állítsa meg az időt és hagyja fantáziáját szabadon szárnyalni…” Roy Anne, Leeman Pascal
Igazi ízélményeket kínálnak szeretettel, hagyományos ételkészítési eljárásokkal, a környék, az évszak, a fantázia és a vendégek által inspirálva. Halak, vadak, szárnyasok, erdei és kerti termések, házilag feldolgozva. Már a neveket olvasván is megindul a nyálképződés, jó, hogy többen jöttünk, így többféle ételt is kipróbálhatunk.
Italok
Mintegy húsz birtok 40-50 tokaji bora mellett minden ízléshez és ételhez illő kínálat szerepel külön borlapon, egri, szekszárdi, villányi, pannonhalmi borvidék, spanyol és argentin pincék. Találunk pezsgőt, söröket, rövideket, pálinkákat, üdítőt és meleg italokat. Szomjoltóként most házi limonádét és házi mentaszörpöt rendeltünk.
Ízek nyitánya – Ős Kaján hízott kacsamáj mézzel, aszú borral, gyümölccsel
Ezt a fogást hetente egyszer szerintem az orvos is felírná mindenkinek… Fogalmam sincs, milyen eljárással készült a máj, de annyira lágy volt, hogy készségesen olvadt a mézes-aszús fürdőben, majd egy „tökéletes katonát“ készítve felkerült az enyhén pirított fehérkenyérre, friss barackkal vagy épp házi birsalma sajttal a tetején. Tökéletes arányok, egyszerűen mennyei, hála a kacsának nevezett állatért a Teremtőnek, az ízélményért pedig Leeman Pascal konyhafőnöknek! Kacsánk kiszorította a hízott libamáj falatkákat karamellizált zöldségekkel és gyümölcsökkel toaston című előételt, és a szarvasgerinc vagy vajhal carpacciot is, pedig a vad mellé aszalt paradicsom és hagymadzsem hívta fel magára a figyelmet, de nem dőlhettünk ki az előételnél!
Kanalazás – „Hideg kerti gyümölcsleves, tejszín, sienai panforte, ízes jég