Juhász István mesterszakács és csapata idén már májusban megújította az ICON étlapját. Azért a nagy kedvencek és a világ minden Hilton szállodájában megtalálható klasszikusok maradtak – szinte éreztem a csábítást, hogy kipróbáljam egy ilyen helyen a hamburgert, de nem képviselhet soha olyan értéket, hogy kiüsse mondjuk a roston libamájat camembert-es rétessel és vörösboros meggyraguval.
Szeretem, ahogy a fajsúlyos ételeket izgalmassá komponálják a gasztronómiai trendek, amikor a magyar tradíciók divatos kiegészítőkkel születnek újjá, felhívva figyelmünket arra, hogy a stílus és minőség örök. Ennek jegyében állítottam össze a menüsort.
Konfitált libamáj mille-feuille áfonyás hagymalekvárral és fügeraguval
A mille-feuille alapvetően egy soklapos, krémes sütemény, bár létezik sós változata is, amikor a leveles tészta rétegei közé mondjuk hal kerül. Ez az előétel viszont csak külsőleg hasonlít mille-feuille-re, tészta helyett pácolt körtekörökkel rétegződik a csodás hideg libamáj. Nagyon szeretik egymást, teljes felületen érintkeznek, az aktus élvezeti értékét csak fokozza az áfonyás, pikáns hagymalekvár és a füge chutney. Hatalmas élmény, és előételhez képest óriási adag is, viszont képtelenség belőle bármennyit is a tányéron hagyni. Háromszor próbáltam meg abbahagyni, mégis felfaltam az egészet.
Borjúgerincfilé párolt céklával, vargányával, paszternák krémmel és rozémártással
Ritkán örül az ember annak, ha várni kell két fogás között – de most kifejezetten jólesett. Rendelhettem volna persze könnyű halat, de a hagyományos értékrendnél maradva az igazi tobzódást választottam. Rózsaszín borjúsült karakteres ízű vargánya gombával, a párolt cékla édességével, a kellemesen zöldséges paszternák pürével és a fanyar rozémártással nem szokványos kompozíció. Olyan, mintha egy művész felhasználná a színkör összes árnyalatát, olyat hozva létre, amit máshol nem láttunk, s azonnal tetszik.
Hátszínszelet kacsamájjal és paprikával töltve, paprikás krémmártással és hagymás csuszatésztával
Ez persze nem az én menüm része volt, hanem asztaltársamé, de meg kellett kóstolni. A húsétel és a köret izgalmas, már önmagában is. Persze nem annak, aki minden étteremben rántott húst eszik sült krumplival. A paprikás mártás simulékonyan vezeti össze a száraznak tűnő részleteket. A pointilistán fűszerezett csuszatészta nem csak hagymát látott, ízes kiegészítője a hedonista hústekercsnek. Ha valaki nem túl nyitott, nem akar nagyot kockáztatni vagy elsősorban a magyaros ízek kedvelője, ezt mindenképp próbálja ki, mert olyan, mint egy nagyszerű remix, ami mindenkinek bejön.
A desszerttel mindig bajban vagyok. Ahhoz volna kedvem, hogy kiskanállal a kezemben mindegyikbe belekóstoljak. Ha erre nincs is lehetőség, felesben azért ki lehet próbálni kétfélét.
Diós galuska vanília krémmel és málna öntettel
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!