Lisztérzékeny és diabéteszes diéta a szállodákban

Egyre többen szenvednek lisztérzékenységben, valamilyen étel allergiában vagy cukorbetegségben. Számukra a szigorú diéta betartása elengedhetetlen, s ez bizony nem mindig könnyű.

2012. 07. 25. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai szállodákban vajon hogyan készülnek a lisztérzékeny vagy a cukorbeteg vendégek fogadására? Ilyen szolgáltatásokkal rendelkező szálláshelyeket kerestünk, kettőt találtunk.

A hévízi Hunguest Hotel Helios itthon elsőként kínált félpanzió keretén belül speciális étrendet lisztérzékeny, cukorbeteg, valamint laktóz-, és tejfehérje-érzékeny vendégeinek. A cukor-, és élesztőmentes, valamint a zsír- és fehérjeszegény ételek kínálata náluk mindennapos.

Kidolgoztak a hagyományos mellett egy olyan, piktogramokkal jelölt menükínálatot, melynek köszönhetően gondtalanul pihenhetnek a táplálékallergiás vendégek. Az étlapon minden nap található olyan menüsor, amely a táplálékallergiában szenvedők számára is fogyasztható, változatos fogásokat kínál. A szálloda cukrászatán saját készítésű gluténmentes kenyerek, reggeli pékáruk, és fantasztikus minőségű sütemények készülnek nap mint nap. A Hunguest Hotel Helios nem csupán az étlapon kínál speciális menüket, de évről-évre megrendezik a gluténmentes főzőtanfolyamaikat is.

Kolping Hotel

Az alsópáhoki Kolping Hotelben évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a speciális étkezési igényű vendégeket is ki tudják szolgálni. Magyarország vezető családbarát szállodájában az év minden szakában gyakori a gyerekvendég, sokszor több mint 200 kisgyerek pihen itt a szüleivel, és közöttük sajnos egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával. Már a foglalás alkalmával kérik vendégeiket, hogy jelezzék, ha valakinek speciális diétára van szüksége, érkezéskor ezek a vendégek külön megbeszélést tartanak Bán Lajos konyhafőnökkel, aki nagy tapasztalattal rendelkezik ezen ételek elkészítésében, így biztosan senki sem marad éhes. A vendégek tanácsot is kapnak, hogy a büféasztal aktuális kínálatából mi az, amit megehetnek. Például sokan nem mernek a gulyáslevesből venni, mert tészta van benne, ami glutént tartalmaz.

A Kolping konyháján azonban a tésztát mindig külön főzik, és csak tálaláskor teszik a levesbe. A sűrítéshez mindig keményítőt használnak liszt helyett, így a főzeléket, mártásokat is bátran fogyaszthatnak a gluténérzékenyek. A svédasztalos reggelik és vacsorák választéka olyan széles, hogy mindenki talál olyan ételt, amit nyugodtan elfogyaszthat. Itt olyan speciális élelmiszereket is tartanak raktáron, mint a gluténmentes kenyér, tészta, felvágottak, laktózmentes tej, rizstej. Így tudnak szervírozni gluténmentes palacsintát vagy laktózmentes tejbedarát, kakaót, sőt tojásmentes torta is készül egy-egy születésnapi zsúrra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.