A lúgosító étrend elmélete azon alapul, hogy bizonyos ételek elfogyasztása segít fenntartani szervezetünk ideális pH-egyensúlyát, ezzel hozzájárulva egészségünk fenntartásához. Az étrend hat a vizelet-pH-ra, de nem befolyásolja a vér-pH-t, testünk az étrendünktől függetlenül fenntartja a sav-bázis egyensúlyt.
Alapul véve dr. Robert O. Young: A pH csoda című könyvét, az étrend vegetáriánusszerű. A friss zöldségek, gyümölcsök mellett bizonyos olajos és gabona magvakat, hüvelyeseket foglal magában. A lúgosító étrendek nem javasolják a savtermelőnek titulált ételeket, alapanyagokat, például a finomított gabonákat, tejet és tejtermékeket, húsokat, tojást.
Az Amerikai Dietetikus Társaság szerint a lúgosító étrend alapvetően egészséges, hiszen az étrend gazdag növényi eredetű ételekben, sok folyadékot javasol. Ugyanakkor szervezetünk/vérünk pH-ja 7,35 és 7,45 közé szabályozódik normál esetben, függetlenül az étrendtől. Számos gyümölcs, valamint a tej és a tejtermékek mellőzése mindenképpen hátrányos.
– A nagy állati fehérjetartalmú diéta hatására csökkenhet a vizelet-pH, ami növeli a vesekövesség rizikóját, míg a zöldségekben gazdag étrend, mint a lúgosító, csökkenti ezt a rizikót.
Ismerjük meg a „csodálatos pH”-t
– A lúgosító étrend alkalikus irányba tolja a vizelet-pH-t, ez csökkentheti a Ca ürítését, ami azonban nem jellemzi a szervezet teljes Ca-egyensúlyát, az egyéb pufferrendszerek, például a foszfát miatt, ugyanakkor nincs alapvető bizonyíték arra, hogy javítja a csontok egészségét, illetve véd az oszteoporózis ellen.
– A megnövelt gyümölcs- és zöldségfogyasztással javulhat a Na-K arány, aminek előnyös következménye lehet a csontok egészségére, az izomvesztésre, valamint enyhíthet egyéb krónikus betegségeket, mint a magas vérnyomás és az agyvérzés.
– A lúgosítás eredményeként megemelkedő növekedési hormonszint javíthatja a keringést, a memóriát és a kognitív funkciókat.
– A lúgosító étrend következményeként a megnövekedett intracelluláris magnéziumszint elősegíti a D-vitamin aktiválását.
– A lúgosítás hozzájárul a magasabb pH-szintet igénylő kemoterápiás szerek hatékonyságához.
– A lúgosító vagy vegetáriánus diéták daganatmegelőző szerepére vonatkozóan sincs meggyőző bizonyíték. Néhány kutatás azt mutatja, hogy a vegetáriánusok között ritkább a daganatos megbetegedés előfordulása, ami kiemelten igaz a vastagbéltumorra az American Cancer Society szerint. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vegetáriánusok többet törődnek egészségükkel, edzik testüket, kerülik az alkoholt, a dohányzást, így nehéz meghatározni, mi kizárólag az étrend hatása.
– Vitathatatlan a bizonyíték, hogy akik több friss zöldséget és gyümölcsöt esznek, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot isznak, azok között ritkább a daganatos és más betegségek előfordulása. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az étrend jelentősen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását, a gyakori vér-pH-eltolódás komolyabb problémára, vesebetegségre utal, ami nem a lúgosító diéta kérdése.
– Vesebetegség esetén csak szigorú orvosi felügyelet alatt alkalmazható az étrend, súlyos cukorbetegségben orvosi ellenőrzés nélkül ellenjavallt.
– A nem megfelelően kontrollált vércukor mellett – különösen 1-es típusú vagy súlyos 2-es típusú cukorbetegnél – nagy az esélye az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-csökkenésnek, ha nincs elég ismerete a diétáról és a betegségről.
– A huzamos ideig tartott, szigorú alkalizáló (lúgosító) étrend mellett nő a fehérje- és kalciumhiány veszélye.
A jövő héten a lúgosító étrendről kialakult teljes tudományos képről olvashatnak.
További dietetikai információk: www.mdosz.hu.