Édes élet (5.): Íme az igazság a kukoricaszirupról

Többnyire a sejtelmes HFCS fedőnév alatt avagy izoglükózként, netán glükóz-fruktózként tüntetik fel a címkéken. Mit érdemes tudni a kukoricaszirupról?

2013. 08. 25. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az USA-ban magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (high-fructose corn syrup – HFCS) néven utalnak rá, míg Európában ugyanezt izoglükóznak vagy glükóz-fruktóz szirupnak hívják. Az élelmiszeriparban nagy mennyiségben használt kukoricaszirup különböző mértékben tartalmaz gyümölcscukrot. Több változata közül a legszélesebb körben használt a HFCS 55 – ami hozzávetőlegesen 55 százalék fruktózt és 42 százalék glükózt tartalmaz – és a HFCS 42 – kb. 42 százalék fruktóz- és 53 százalék glükóztartalommal.

Az előbbit elsősorban üdítőitalok, míg az utóbbit feldolgozott élelmiszerek, italok, gabona- és sütőipari termékek édesítésére használják. A HFCS elnevezés megtévesztő olyan szempontból, hogy a répacukor fruktóztartalma 50 százalék, így valójában 5 százalékos különbségről beszélünk.

Édes élet (1.): Evolúciós kötődés a szénhidrátokhoz

Az evolúció folyamán alakult ki bennünk a biztonságos és energiában gazdag ételekre utaló édes ízhez való vonzódás.

Édes élet (2.): A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban Nem is vesszük észre, milyen gyorsan betelik a napi hozzáadottcukor-kvótánk. A többi már „csak” hizlal?

Édes élet (3.): Mit mutat az élelmiszercímke?

Az élelmiszercímkéket mindig tanulmányozzuk át, hogy tudjuk, milyen cukrot és abból mennyit tartalmaz.
Édes élet (4.): Ismerjük a szénhidrátokat?

Minden szénhidrátnak más-más jellemzői vannak. Ha ismerjük ezeket, okosabban tudjuk kiválasztani, hogy mivel édesítsük meg az ételünket.

Az Egyesült Államokban a kukoricaszirupot a szacharóz, vagyis az étkezési cukor helyettesítésére használják. A kukoricaszirup az utóbbi időben egészségre gyakorolt kérdéses hatása miatt került a média kereszttüzébe. Az Amerikai Orvosszövetség véleménye szerint nem valószínű, hogy a HFCS az étkezési cukorhoz képest nagyobb mértékben járul hozzá az elhízás kialakulásához, de további független kutatásokra ösztökél e témában.

Korábban végeztek klinikai kutatásokat arra vonatkozóan, hogy van-e összefüggés a HFCS és az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulása között, azonban a kapott eredmények nem egyértelműek. Az már szinte bizonyos, hogy a kukoricaszirup olyan hormonok működését befolyásolja, amelyek az energiabevitel növelésének irányába hatnak: így például a fruktóz nem gátolja az étvágyat fokozó ghrelin termelését.

Kedvezőtlen életmóddal párosulva – mint a zsírdús táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya – növeli az elhízás, az inzulinrezisztencia, a cukor- és zsíranyagcsere zavarának kockázatát. A kukoricaszirup – mint hozzáadott cukor – gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása bizonyára nem előnyös, azonban nem rendszeres, mértékkel való fogyasztásának nincs káros hatása. Ugyanígy aggály nélküli a gyümölcsök fogyasztása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.