A csuhéból készült díszek természetes szépségükkel elvarázsolják az embert. Aki értője a mesterségnek, tudja, hogy e népi kézművestermékek elkészítése finom, precíz munkát kíván. Egy muravidéki kis faluban, Kámaházán is lelkesen készíti e díszeket Tivadar Irénke és lánya, Évi – ők Muravidék egyik legismertebb csuhékészítői. Mindketten viselik a népi iparművész címet is.
Tivadaréknál a napokban cekkerek, kosarak mindenütt, és különféle apró díszek, babák töltik meg a polcokat. Angyalkák, csillagok, és betlehemi figurák, ezekből van most a legtöbb, hiszen közeledik a karácsony. Az ünnepi készülődés heteiben ugyanis nincs megállás, a lakás melege a száraz, zörgő csuhé illatával keveredik.
– Édesanyámtól tanultam meg csuhéval dolgozni, még gyerekkoromban – meséli Irénke. – A cekkerekre akkoriban elég nagy volt a kereslet. Állítólag Amerikába szállították őket, s egy biztos: jó pénzt lehetett keresni velük. Kötötték is az asszonyok szinte minden háznál. Ma a faluban már csak mi ismerjük a módját. Idővel azonban a cekkerek iránti kereslet elapadt, és ezzel a csuhézás is feledésbe merült. Csaknem 40 évig senki nem fonta itt mifelénk.
Irénke nyugdíjaskorában vette újra kezébe a kaptafát és kezdett el újra cekkert fonni.
– Emlékszem, az első cekkereimet hányan megcsodálták! Ez engem annyira feldobott, hogy eldöntöttem, komolyabban fogok foglalkozni vele.
A kosárkák bonyolult fonási technikával készülnek, csigavonalban vagy spirálban tekeredik rajtuk a minta, a cekkerek is mind kidolgozottak, hibátlan a szövésük, a toldás helye láthatatlan. Némelyikben hetési piros minta szalad körbe, egy amolyan díszítősor, ízléses és eredeti termékek. A gyakorlott, ügyes kezeknek is 3-4 óra egy kisebb cekker elkészítése, míg egy nagyobb darab 8-10 órát is igényel.
Ahhoz, hogy e sok szép tárgy elkészüljön, a kukorica csövét takaró levelekre van szükség. A csuhét a kukoricatörés idején, szeptember elejétől takarítják be. A leveleket már ott helyben gondosan megválogatják, hogy csak a szépek kerüljenek szárogatásra. Egy hétig is szárad, majd zsákokba teszik és a padlásra felaggatják, így akár évekig is eláll. A leveleket kénporral ki kell fehéríteni, amitől nem csak szebb lesz a csuhé, de a kisebb penészfoltokat is elhalványítja. Felhasználás előtt aztán a száraz leveleket forró vízzel nedvesítik. Kiszáradt csuhéval ugyanis nem lehet dolgozni.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!