Botrányok Fico körül – az ellenzék leváltaná, ha tudná

<p>Szlovákiában a parlamenti ellenzék ismét javaslatot tett Robert Fico leváltására. Ezt a törekvést Mikulas Dzurinda vezeti majd elő a parlament rendkívüli ülésén. Nem ez az első alkalom, hogy Ficónak szembe kell néznie a leváltását megcélzó törekvésekkel. </p>

MNO
2008. 01. 18. 9:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák parlamenti ellenzék csütörtökön beterjesztette a parlament elé Robert Fico kormányfő leváltására tett javaslatát – írja a kitekinto.hu. A bizalmatlansági indítványt 46 ellenzéki parlamenti képviselő írta alá, és az ellenzéki SDKÚ elnöke, Mikulás Dzurinda vezeti majd elő a témát a parlament rendkívüli ülésén, amelyre várhatóan egy héten belül sor kerül. A parlament elnökének ugyanis a javaslat kézbesítésétől számítva 7 napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést. Dzurindáék több okot is látnak Fico menesztésére.

Elsősorban továbbra is a földalap körüli botrány megoldatlanságát róják fel a kormánynak. Mint emlékezetes, 2007 végén amiatt robbant ki a kormánykoalíció eddigi legnagyobb botránya, mert a Szlovák Földalap áron alul adott túl több tátraaljai telken Vladimír Meciarhoz közel álló cégeknek. Fico ígéretei ellenére a földek még mindig nem kerültek vissza az állam tulajdonába. Dzurinda szerint további, nem kevésbé súlyos indok Robert Fico néhány ingatlanügye (pozsonyi szőleje, édesanyja lakása), valamit a kormányfő sajtó és az ellenzék ellen intézett támadásai. A kormányfő leváltásához 76 szavazat szükséges, az ellenzéknek 65 képviselője van a parlamentben.

Legutóbb a Szlovák Földalappal kapcsolatos botrány kapcsán december elején próbálták meg leváltani Ficót, ám az ülés botrányba fulladt, mivel az ellenzéki képviselők nem voltak hajlandók éjszaka ülésezni, parlament koalíciós vezetése viszont igen. Az akkori koalíciós válság ellenére a koalíciós képviselők bizalmat szavaztak a kormánynak.
(kitekinto.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.