Törvénnyel fegyelmeznék a nyugdíjasokat

A baloldali-liberális zürichi napilapban Iwan Städler "Előbb elszórakozni a nyugdíjat, majd tartani az üres markukat" címmel tudósít a magán-nyugdíjpénztári kifizetésekkel való felelőtlen gazdálkodás egyre súlyosabb következményeiről.

2012. 05. 24. 10:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, megismétlik a rokkantbiztosításoknál elkövetett hibákat, ahol először nem vettek tudomást a problémákról, majd maguk előtt görgették azokat, végül megszorításokra kényszerültek. Történt ez annak ellenére, hogy a riasztó jeleket már nem lehet nem észre venni. Az úgynevezett kiegészítő szolgáltatások költsége az elmúlt öt esztendőben 40 százalékkal, 3,1 milliárdról 4,3 milliárd frankra emelkedett.

Lényegében három kérdés okozza a legnagyobb feszültséget a magánnyugdíjkasszáknál. Az idősödő lakosság és a növekvő ápolási igények mellett a magánnyugdíjpénztárak hibás ösztönzőit teszik felelőssé.

A túlnyomó többség a nyugdíjazáskor teljes nyugdíjtőkéjét felveszi, majd ezt követően a pénzt többé-kevésbé értelmesen befekteti. Mások felélik az összegyűjtött összeget; utazásokra, egy új autóra, vagy a ház felújítására költenek, majd ha elfogyott pénzük, akkor kiegészítő támogatásokat igényelnek a megfelelő szervezetektől.

A szövetségi bíróság 1989-ben egy jogegységi döntése alapján mindez jár is. A cikk példaként egy baseli nő esetét említi, aki a nyugdíjazásakor a neki járó 87 000 frankot felvette, de egy évvel később már csak 700 frankja maradt, mert a pénzét mallorcai, madeirai és New York-i utakra költötte. Amikor a nő kiegészítő támogatást kért, akkor Basel kanton ennek kiszámításába bele kívánta vonni a korábban felélt vagyont is. A szövetségi bíróság azonban arra hivatkozva utasította el ezt az érvelést, hogy a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy „életvezetési ellenőrzést” gyakoroljanak a támogatást kérővel szemben. Ehelyett a hatóságoknak a valós viszonyokból kell kiindulniuk, az okok és indokok keresése nélkül.

Nehéz helyzethez vezethet a nyugdíjtőke hibás befektetése is. Egy férfi 2000 őszén közel 540 000 svájci frankot vett fel a bankjában. A nyugdíjtőkét a bank tanácsadójának javaslatára amerikai ingatlanalapokba fejtette, így a befektetett vagyon kilenc év múlva 80 000 frankra zsugorodott és a hölgy szociális támogatásért folyamodott.

A nyugdíjtőke felvételének lehetőségével a biztosítottak fele él – 35 százalékuk teljesen, 15 százalék részben. Feltűnő, hogy a kifizettetés lehetőségével az alacsony és közepes vagyoni kategóriába tartozók élnek, akik később a legtöbbször folyamodnak kiegészítő támogatásért.

A bankok örülnek annak, ha ilyen befejtetéseket kezelhetnek. S a nyugdíjkasszák sem szomorkodnak, ha a nyugdíjasok kifizettetik a pénzüket, mert akkor megszabadulnak az illető nyugdíjigényeitől.

Aki saját vállalkozást alapít, az még nyugdíjba menetele előtt lehívhatja nyugdíjjogosultságát. Ezzel a lehetőséggel évente 8000–12 000 személy él, és átlagosan 135 000 franknyi összeget fizetnek ki. Svájcban minden negyedik egyéni vállalkozás elindítása ilyen módon történik. Ha a vállalkozás eredményes, akkor a tulajdonos maga söpri be a hasznot, ha nem, akkor időskorában az adófizetőkhöz fordul támogatásért.

A kifizetés lehetőségével különösen azok élnek, akik később könnyen rászorulhatnak a kiegészítő támogatásokra. Most, amikor a kamatok alacsonyak, sokan elcsábulnak és olyan vásárlásokra adják a fejüket, melyeket igazán nem engedhetnek meg maguknak. Később, ha megemelkednek a kamatok, akkor kénytelenek lesznek a házat jóval alacsonyabb áron eladni. Ezekben az esetekben is nagy az esély arra, hogy az ügylet végén az adófizető állja a cechet.

(Tages-Anzeiger tagesanzeiger.ch)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.