Járvány küszöbén?

Évente körülbelül nyolcmillió gyermek hal meg, amiből 2,5 millió haláleset megelőzhető lenne a megfelelő védőoltások beadatásával.

2012. 08. 19. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern kori oltásellenes mozgalom kiindulási pontja minden bizonnyal az amerikai NBC csatorna DiPerTe: Oltási rulett című, egyórás dokumentumfilmje volt. Az 1982-es film olyan gyermekeket mutatott be, akik a DiPerTe (torokgyík, szamárköhögés, tetanusz) vakcina beadása előtt egészségesek voltak, ám utána megbetegedtek. Bár a későbbi vizsgálatok rácáfoltak a gyógyszerek és a rendellenességek kapcsolatára, a megrázó képsorok addigra már kialakították a tévhitet, hogy az oltások több kárt okoznak, mint hasznot.

A mozgalom mellé pedig nemcsak aggódó szülők, hanem gyanakvó doktorok is csatlakoztak. A legnagyobb port dr. Andrew Wakefield a Lancet című elismert orvosi folyóiratban közölt 1998-as tanulmánya kavarta, amelyben nyolc olyan gyermek esetét ismertette, akik a megkapott morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) oltás hatására váltak autistákká. A forgatókönyv pedig ismételte önmagát. Hiába vonta vissza a Lancet csalás miatt a cikket – ugyanis fény derült rá, hogy a vizsgált nyolc gyermek közül ötnek a szülei éppen perben álltak a gyógyszergyártó cégekkel, dr. Wakefield pedig több százezer fontot kapott megállapításaiért –, és hiába igazolta 14 alapos tanulmány, hogy az MMR nem okoz autizmust, a köztudatba már beivódott a félelem.

Az orvosok irányába bizalmatlan, a gyógyszergyártó cégektől rettegő, csalódott szülők pedig hangot adtak aggályaiknak. A szenzációhajhász amerikai média felkapta a szomorú eseteket, és hamarosan országszerte elhatalmasodott az oltásellenes hangulat. Az emberiség nagy és áldott csodájának hitt védőoltások, és az azokat védelmező orvosok, mint például az immunológus Paul Offit csakhamar a támadások középpontjába kerültek. 2008-ra a felmérések szerint minden negyedik amerikai állampolgár úgy gondolta, hogy a védőoltások megmérgezhetik gyermekeiket.

A következmények

A félelmek hatására az Egyesült Államokban egyre több szülő élt azzal a jogával, hogy világnézeti okokra hivatkozva felmentést kérjen gyermekeinek a kötelező védőoltások alól. Mára már egyes területeken a 6 százalékot is elérheti a védtelen kiskorúak száma, ez pedig olyan betegségeket ébresztett fel, amelyek már régen nem jelentettek komoly veszélyt. 2006-ban például a Közép-Nyugaton tombolt mumpszjárvány, amely 2010-re átterjedt Északkeletre is. 2008-ban kanyaró söpört végig több államon, az idei évben pedig az elmúlt évtizedek legsúlyosabb szamárköhögésjárványa fenyegeti Amerikát. A leginkább érintett Washingtonban és Wisconsinban már több mint 3 ezer esetet jegyeztek fel, országszerte pedig körülbelül 18 ezer megbetegedést regisztráltak, közülük 10 halálos kimenetelű volt.

Időközben természetesen Európát is elérték az oltásellenes kampányok, amelyek egyre gyakrabban kiegészülnek a kapzsinak és kegyetlennek nevezett gyógyszergyártók érdekeire hivatkozó összeesküvés-elméletekkel. A védőoltások így gyakran már itt is elmaradtak, aminek hatására az említett szamárköhögés – amelyet szinte már elfeledtünk – Angliában és Walesben is megjelent, idén már 665 esetet diagnosztizáltak. Európa-szerte növekedtek a himlős esetszámok is, az olaszoknál, franciáknál, spanyoloknál és a németeknél is felbukkantak kisebb-nagyobb járványok. Romániában a bárányhimlő és mumpsz terjedt el, a kanyaró pedig Dániában, Norvégiában, Szerbiában és Franciaországban is egyre gyakoribb. A statisztikák szerint a megbetegedettek 70 százaléka nem kapott védőoltást.

Magyarországon is hódít a kampány

Bár Magyarországon jelenleg a népesség 99 százaléka megkapta a kötelező védőoltást, a 2009-es H1N1 vírus kapcsán felmerült vitákban jól megmutatkozott, hogy már hazánkban is jelen van, és igen erős a kételkedés a vakcinákkal szemben. Elterjedtek azok a nézetek, amelyek szerint az oltások miatt a szervezet immunrendszere nem dolgozik, „elkényelmesedik”, így később sem lehet majd számítani rá. Általánossá vált a gyanakvás a gyógyszergyártókkal szemben, akik – egyes vélemények szerint – csupán a busás haszon érdekében sózzák a hiszékeny és rettegő emberekre az ócska – sőt, olykor ártalmas – szérumaikat.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának véleménye szerint a védőoltások hasznosságának megkérdőjelezése éppen a fejlett társadalmak jólétéből, a betegségek ellen harcolók pontos és precíz munkájából fakad. Az ilyen stabil államokban ugyanis olyan alacsony szintre süllyedt az oltással megelőzhető betegségek száma, hogy a lakosság egyszerűen nem fél tőle. Mivel nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegségekkel, és az olykor tragikus következményekkel, egyszerűen haszontalannak érzik a védelem megszerzését.

Az oltásellenes hangulat (és az általános európai szaporodás) miatti rózsahimlő és kanyaró járvány terjed, tavaly decemberben 1000-1200 körül volt a megbetegedések száma. Szakemberek éppen ezért a feltétlenül szükséges, halálos kimenetelű betegségek elleni, úgynevezett alapoltások (például tetanusz, gyermekbénulás) beadását mindenképpen javasolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.