Eltörölnék a föld színéről a korrupciót a kommunisták

A korrupció elleni harc fontosságára és sürgősségére hívta fel a figyelmet, egyben a feladat melletti kitartásra szólított fel a Kínai Kommunista Párt fegyelmi ellenőrző bizottsága hétfőn.

NT
2012. 11. 26. 20:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az illetékeseknek jobban meg kell érteniük, mik a tisztakezű hivatalnokokkal és vezetéssel szembeni követelmények, és határozottan ragaszkodniuk kell a korrupcióellenes munka kínai sajátosságú útjához” – hívta fel a figyelmet a bizottság közleményében, amelyben egyaránt fontosnak nevezte a megelőzést, a büntetést és az embereket sértő gyakorlatok megszüntetését.

A pártvezetés elítéli a középszerűséget, a lustaságot és az extravagáns jelenségeket, fellép a felesleges külsőségek, a formalizmus és a túlzott bürokrácia ellen. A korrupt tisztviselőket meg kell büntetni, azokkal szemben, akik megsértik a pártfegyelmet és az állami törvényeket, szigorúan, zéró toleranciával kell eljárni – hangoztatta a bizottság. „A párt nem lehet rejtekhely korrupt alakok számára” – figyelmeztettek, s egyben a hatalom működésének átláthatóvá tételére szólítottak fel.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) nemrég zárult kongresszusán a központi bizottság beszámolójában úgy fogalmazott, hogy ha nem jár sikerrel a korrupcióellenes harc, az végzetes lehet a párt számára, sőt az állam bukásához vezethet. Az új főtitkár, Hszi Csin-ping ugyancsak nyíltan figyelmeztetett az elharapózó korrupció veszélyeire: az utóbbi öt évben, idén júniusig a Tisztakezű párt és kormány nevű kampány jegyében több mint 660 ezer hivatalnokot vontak felelősségre korrupció miatt.

Az új pártvezetés az eddigi megnyilvánulásai alapján komolyan gondolja az országot behálózó korrupció elleni átfogó harcot, még ha a végrehajtásban minden bizonnyal nem számíthat mindenütt partnerre a helyi vezetők részéről.

A nyilvánosság, az internet azonban a jelek szerint jó terepnek bizonyul a leleplezésekhez, a bloggereknek köszönhetően már több eset főszereplői vesztették el állásukat, mert kiderültek és bizonyítást nyertek az általuk elkövetett visszaélések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.