Átszervezéssel tussolnák el a plágiumvádat?

Átszerveztek egy bizottságot, amely Victor Ponta román miniszterelnök plágiumügyét akarta vizsgálni – tudatta egy román napilap.

PR
2012. 06. 29. 8:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap úgy tudja, hogy a miniszter rendelete nyomán a CNATDCU-nak az eddigi 20 helyett 45 tagja lesz. Liviu Pop ideiglenes tárcavezető, aki másfél hónapos megbízatása utolsó napjait tölti az oktatási minisztérium élén, azt állítja, más okok miatt volt elégedetlen a testület munkájával, és nem tudta, hogy a CNATDCU pénteken ülésezni akar. Popnak állítólag arról sem volt tudomása, hogy Victor Ponta miniszterelnök plágiumügye kerül terítékre pénteken a CNATDCU-ban, és egyébként sem érti, miért kellett volna a tanácsnak hivatalból vizsgálatot indítania az ügyben.

A testület egyik alelnöke, Dorel Banabic azonban már a múlt kedden úgy nyilatkozott a Hotnews hírportálnak, hogy a CNATDCU június 29-én tartja soros ülését, de nem kizárt, hogy hamarabb összeülnek, mert a miniszterelnök plágiumügyében hivatalból kell vizsgálatot indítaniuk. Liviu Pop eredetileg tárca nélküli miniszterként került a Ponta-kabinetbe, de a miniszterelnök ideiglenes jelleggel rábízta az oktatási minisztérium vezetését, miután az ugyancsak plágiumbotrányba keveredett Ioan Mang oktatási miniszter lemondott.

Lemondott a dékán

Az Evenimentul Zilei kitér arra, hogy csütörtökön lemondott a Bukaresti Tudományegyetem jogi karának dékánja, Flavius Baias is, miután a kari tanács úgy döntött: nem illetékes véleményezni, plágium-e Victor Ponta jogtudományi doktori dolgozata. A távozó dékán szerint a kari tanács éppen a CNATDCU-ra hárította a plágiumvád mérlegelésének felelősségét, vagyis arra a testületre, amelyet a miniszter még aznap este átszervezett. A Bukaresti Tudományegyetem is hivatalból kezdeményezte a vizsgálatot, és úgy ítélte meg, hogy ebben az a kar lehet szakmailag a legilletékesebb, ahol Victor Ponta 2003-ban megszerezte doktori címét – a kari tanács azonban elhárította a felelősséget.

Maga az érintett egy harmadik testülettől várja: oszlassa el annak gyanúját, hogy tisztességtelenül szerzett tudományos címet. Victor Ponta a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsától (CNE) kérte annak megállapítását, hogy doktori disszertációja plágiumnak minősül-e. Sajtóértesülések szerint ennek a testületnek az összetételét már június 15-én megváltoztatta egy miniszteri rendelettel Liviu Pop ideiglenes tárcavezető, alig néhány nappal az előtt, hogy a testület lemondatott elődje, Ioan Mang volt oktatási miniszter plágiumügyét napirendjére tűzte.

Két szerzőtől másolt?

A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta 2003-ban a nemzetközi büntetőbíróságról írt, román nyelvű doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket állítólag két román szerző munkáiból másolta anélkül, hogy forrásait megnevezte volna. Ponta azt állítja, hogy betartotta a bukaresti egyetem abban az időben érvényes szabályozását, amely nem követelte meg idézőjelek használatát más szerzők munkái részleteinek átvételekor, ha ezekre egyébként a bibliográfiában hivatkozás történik.

Ponta szerint egyébként Traian Basescu államfő lejárató kampányt indított ellene. A miniszterelnök szerint Daniel Funeriu államelnöki tanácsos, korábbi oktatási miniszter volt az a „névtelen feljelentő”, aki a Nature szerkesztőit az állítólagos plágiumról tájékoztatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.