A kínai mikroblogok ereje miatt szoronganak a hivatalnokok

A kínai hivatalnokok fele megbélyegzettnek érzi magát, harmaduk szorong az elmúlt hónapok korrupciós botrányainak és mikroblognyomozásainak hatására.

WL
2013. 05. 29. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság a Zsenmin Zsipao központi pártlap közvélemény-kutatását idézi, amely csaknem kétezer, a legfelsőbb szinten kívüli hivatalnoki réteg megkérdezésén alapul. Az alacsonyabb rangú állami beosztottak több mint fele mondta, hogy úgy érzi, igazságtalanul megbélyegzi munkáját a társadalom az elmúlt hónapok hivatalnokokkal és pártfunkcionáriusokkal kapcsolatos botrányai miatt. Tavaly ősszel kezdődően a kínai vezetés fokozott kampányt hirdetett a hivatali korrupció és a hivatali ranggal való visszaélések visszaszorítására. Ennek eredményeként a kínai társadalom, elsősorban az internetező-mikroblogoló közösség tagjai közt hadjárat indult az ilyen esetek felderítésére, és több tucat magas rangú hivatalnokról derült ki, hogy korrupciós ügybe keveredett, közpénzekkel élt vissza, több tucat lakást, szeretőt, esetleg szeretőket és több családot tart fenn.

A nem megalapozott, súlyosan elítélő vélemény megfogalmazódása a hivatalnokok megbélyegzettségérzésén túl szorongást is okoz. A Zsenmin Zsipao felmérésén válaszolók több mint harmada panaszkodott emiatt, s több mint 70 százalékuk a közvélemény nyomását nevezte meg ennek okául. A hivatalnokok 60 százaléka azt is megjegyezte, a kialakult negatív kép mellett munkájának elismerése is csorbát szenved, mert azt a társadalom tagjai jelentősen alulértékelik.

A Cajhszin által idézett másik, maga az újság által végzett internetes közvélemény-kutatás szerint a korrupcióellenes kampánynak jó hatása volt a hivatalnoki szférára, a megkérdezett több mint hatezer válaszoló csaknem fele szerint tisztító hatással bírt a hivatalnokok közt. Ugyanennyien gondolják azt, hogy elrettentő jellege is van a megnövekedett társadalmi éberségnek, vagyis a jövőbeli visszaéléseket akadályozhatja meg.

A Zsenmin Zsipao egy korábbi, március eleji felmérésén a hivatalnokok mikroblogokhoz való viszonyára kérdezett rá. Akkor a válaszolók több mint fele azt mondta, tart az erejüktől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.