Kína: „tükörbe nézés” vagy büntetés vár a vezetőkre

Kínában a korrupció, a hatalommal visszaélés, egyes pártvezetők költekező életmódja manapság már nyilvános fórumok témája, a következménye pedig időnként az utcára vonuló tömeg.

WL
2013. 06. 19. 21:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köz támogatásának elnyerésétől vagy elvesztésétől függ a KKP túlélése vagy elpusztulása – hangoztatta, már nem először, Hszi Csin-ping pártfőtitkár egy pártvezetők számára tartott konferencián, amelyről szerdán számolt be a kínai média. Hszi beszédében arra hívott fel, hogy üldözzék ki a pártból a dekadencia megnyilvánulásának tartott formalizmust, a bürokráciát, a hedonizmust és az extravaganciát.

Az elmúlt hónapokban a kínai média és az online közösségi oldalak leleplezései révén tucatjával buktak le helyi vezetők. Az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók megvagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentések, és terjedésük az interneten arra figyelmeztették a kínai politikai csúcsvezetőket, hogy az amúgy is komoly jövedelemkülönbségekkel terhelt társadalomban ez a feszültség fokozódásához, végső soron a párt összeomlásához vezethet.

Hszi ezért most is önvizsgálatra, a hibák kiküszöbölésére, a tisztakezűségre és az önmegújításra szólított fel. Azoknak pedig, akik nem vállalják a „tükörbe nézést”, büntetést helyezett kilátásba. Az ellenőrzések elsődleges célpontjai a megyei és magasabb szintű vezetők lesznek.

A világ legnagyobb – 82 milliós – pártjának alkotmánya szerint „a párt legnagyobb politikai előnye a tömegekhez fűződő szoros kapcsolatából származik, s a kormányzó párt számára a legnagyobb veszélyt épp attól való elszakadása jelenti” – áll az állami hírügynökség kommentárjában. A tömegek érdekeit szem előtt tartó politika lényege – fogalmazott az állami hírügynökség, a Hszinhua –, hogy a párt mindent az emberekért tesz, minden feladatát rájuk támaszkodva végzi, és a „tömegektől a tömegekig” elvet követi.

Mao Ce-tung néhai kommunista vezető 1943-ban A vezetési módszerek néhány kérdése című munkájában már kifejtette ennek az elvnek a lényegét, amely ott szerepel a Mao-idézetek ismert kis piros könyvében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.