Lecsukhatják a befolyásos román politikust

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti törvényszék Dan Voiculescut, a román Konzervatív Párt alapítóját.

WL
2013. 09. 26. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voiculescut pénzmosás és korrupció miatt ítélték el. Az ügyészség azzal vádolta meg, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti telkét, s emiatt 7,7 millió euró (2,3 milliárd forint) kár érte a román államot.

A vádirat szerint az intézet az állami birtokok ügynöksége nevű szakhatósághoz tartozott, amelyet a konzervatív párthoz közel álló emberek vezettek. A privatizáció 2003-ban zajlott le úgy, hogy a tárgyaláson egyedül a Voiculescu által birtokolt Grivco cég vett részt.

A perben Voiculescun kívül 12 másik személyt is elítéltek, egy részük hat év börtönbüntetést, másik részük 5 év börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak bejelentették, hogy fellebbeznek a bukaresti táblabíróságon, amelynek az ítéletét a legfelső bíróságon is meg lehet még támadni.

Voiculescu ellen 2008-ban emeltek vádat az ügyészek, de a per sokáig nem kezdődhetett el, mert Voiculescu kétszer is lemondott a szenátori mandátumáról azért, hogy a legfelső bíróságtól átkerüljön az ügye alacsonyabb fokú bíróságra, és ezzel időt nyerjen.

A PC a román liberálisokkal és a szociáldemokratákkal együtt alkotja a kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetséget (USL). A PC kis pártnak számít Romániában, de Voiculescu jelentős politikai befolyásra tett szert médiabirodalma révén. Meghatározó szerepe volt abban, hogy 2011-ben megalakult az USL, amely Traian Basescu államfő leváltása céljából jött életre. Voiculescu ugyanis kilenc éve Basescu egyik legfőbb politikai ellenfelének számít.

A politikus 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitatéval. A rendszerváltozás után többször meggyanúsították ellenfelei azzal, hogy 1989-ben a Securitate egyik külkereskedelmi vállalata pénzének az eltulajdonításával teremtette meg vagyona alapját, de ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.