Vád alá helyezték az ország második emberét

Korrupció miatt vádat emeltek Amado Boudou argentin alelnök ellen.

BuL
2014. 06. 28. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-amerikai ország történetében először fordul elő, hogy egy hivatalban lévő alelnököt korrupció miatt vád alá helyeznek.

Boudout azzal vádolják, hogy 2010-ben – még gazdasági miniszterként – egy barátja és volt üzlettársa közvetítésével előnyös állami megrendelésekhez juttatta az ország legnagyobb nyomdaipari cégét, a Ciccone Calcograficát, amely nem tudott megbirkózni a gazdasági világválság okozta nehézségekkel. A politikus, aki maga is részesedett a haszonból, emellett közbenjárt annak érdekében is, hogy az adóügyi hatóságok egy évre kamatmentes adófizetési haladékot adjanak a cégnek, amely azóta állami tulajdonba került.

Boudou az ártatlanságát hangoztatta. Az 51 éves politikus éppen Kubában van, a jövő héten kell hazatérnie. A 2011-es elnökválasztáskor Cristina Kirchner jelenlegi államfővel együtt megválasztott Boudou hivatalosan a második legmagasabb állami posztot tölti be Argentínában, de távol tartották őt a kormányzástól, mivel a középbal irányultságú elnök inkább a hozzá közel álló tanácsadókra támaszkodva kormányoz.

Boudou ugyanakkor rövid időre kétszer is helyettesítette Kirchnert, amikor az elnököt 2012 januárjában pajzsmirigyrák gyanújával operálták, majd 2013 novemberében, amikor vérömleny miatt kellett agyműtétet végrehajtani rajta.

Ha a bíróság bűnösnek találja az argentin alelnököt, egytől hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, és örökre eltilthatják őt állami tisztségek betöltésétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.