Drága és pusztító konfliktusok kora

A tavalyi év háborúi nem csupán a legvéresebbek és a legpusztítóbbak voltak a közelmúltban, de a legdrágábbak is.

2015. 06. 19. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csupán a számokat nézzük, azt mondhatnánk, a világ lépett egy aprót a béke felé, hiszen a Vision of Humanity „békeindexe” alapján tavaly 81 ország békésebb volt, mint az azt megelőző esztendőben, szemben a 78-cal, ahol eszkalálódott a helyzet. Ha azonban ezeknek a konfliktusoknak a mértékét is megvizsgáljuk, láthatjuk, csak nőtt a szakadék a világ nyugodt és háborús fele között.

Azaz azok az államok, ahol harcok dúltak, 2014-ben még mélyebbre merültek az erőszakban. A békekutató szervezet 23 tényező – köztük az emberek biztonsága, a bel- vagy külföldi háborúk és a fegyverkezés mértéke – alapján felállított listája szerint a világ legbékésebb része ismét Európa, a húsz legnyugodtabb országból 15 itt található. A dobogóra Izland, Dánia és Ausztria állhat, de Magyarország is az előkelő 22. helyen található, összehasonlításképpen az Egyesült Államok ebben a tekintetben a 94. A legtöbbet négy afrikai államban, Bissau-Guineában, Elefántcsontparton, Egyiptomban és Beninben javult a helyzet az előző évekhez képest.

Ezzel szemben a leginkább konfliktusos területek Észak-Afrikában és a Közel-Keleten találhatók, nem meglepő módon az utolsó helyezettek az Iszlám Állam előretörésével Szíria és Irak. Mivel ezek a konfliktusok már régóta húzódnak, a legtöbbet mégsem itt, hanem a polgárháború dúlta Líbiában, illetve Ukrajnában romlott a helyzet, előbbi egyébként a 149., utóbbi a 150. a 162 tagú rangsorban.

A háborúk pedig véresebbek, mint korábban: a Vision of Humanity adatai alapján drámaian a 2010-es 49 ezerről tavaly 180 ezerre emelkedett azoknak a száma, akik háborúban vesztették életüket. Jellemző módon az elmúlt tíz évben tízszeresére, kétezerről mintegy húszezerre nőtt a terroristatámadásokban elhunytak száma is, de rekordot döntött a menekültek száma is. A huszonhárom szempontból két mutatóban javult a helyzet 2008 óta, amikor hasonló békétlenség jellemezte a világot: az ENSZ békefenntartó missziójára fordított pénzt tekintve, illetve a külföldi harcokban elesettek számában.

A harcok pedig nem csupán pusztítók voltak, de rendkívül költségesek is. A szervezet statisztikái szerint tavaly a háborúk 1430 milliárd dollárt emésztettek fel, ami a világ teljes bruttó hazai termékének 13,4 százaléka. Mint írják, ez az összeg egyenértékű Kanada, Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia együttes gazdasági teljesítményével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.