Ponta egyelőre megússza, az elnök tehetetlen

Johannis csak úgy függeszthetné fel a kormányfőt, ha a képviselőház is hozzájárul a bűnvádi eljárás lefolytatásához.

2015. 06. 05. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint igaz, hogy az államfő felfüggesztheti a kormány tagjait, ha bűnvádi eljárás folyik ellenük, de csak abban az esetben, ha a feltételezett bűncselekményeket miniszteri mandátumuk idején követték el. Ponta ellen korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatban indult bűnvádi eljárás, míg azoknak a feltételezett bűncselekményeknek a kivizsgáláshoz, amelyeket kormányfőként követett volna el, a parlament hozzájárulását kérte a DNA – magyarázta a volt ombudsman.

Ismert, Pontát közokirat-hamisítással és adócsalással gyanúsítják. A kormányfő egyelőre nem hajlandó lemondani, de az ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezett ellene a parlamentben.

„Szerintem tarthatatlan helyzet az egész ország számára, hogy a miniszterelnök gyanúsított egy büntetőügyben. Az is igaz, hogy Romániának nincs szüksége politikai válságra, az rendkívül kártékony lenne, ennek megfelelően felszólítottam a kormányfőt a lemondásra” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.