Alkoholtilalomról szóló törvényt hagytak jóvá Irakban

A lépés felháborodást váltott ki az ágazatot kézben tartó keresztény közösségek körében.

MTI
2016. 10. 23. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat késő este elfogadott jogszabály szerint akár 25 millió dináros (csaknem 6 millió forint) pénzbírságra is büntethető az, aki megsérti a tilalmat. A síita többségű törvényhozás a honlapján számolt be az új intézkedésről, azt azonban nem közölte, milyen szavazataránnyal ment át a törvény.

A vitatott jogszabály életbe lépését még megakadályozhatja a szövetségi legfelsőbb bíróság, több képviselő is jelezte ugyanis, hogy a testülethez fordul a törvény miatt.

„Ez a tilalom alkotmányellenes, mivel az alaptörvény elismeri az Irakban élő nem muszlim kisebbségek és etnikai csoportok jogait – magyarázta Dzsoszef Szlaiva keresztény parlamenti képviselő. – A muszlim törvényhozóknak azt üzenem: törődjenek a saját vallásukkal, a miénket pedig hagyják meg nekünk, tudjuk, miként kezeljük.”

Az iszlám vallás tiltja az alkohol fogyasztását, Irak nagyobb városaiban, mindenekelőtt a főleg keresztények által üzemeltetett boltokban azonban kaphatók szeszes italok.

A törvényt előterjesztő képviselő, Mahmúd al-Hasszán szerint a jogszabályra éppen az alaptörvény második cikke miatt van szükség, amely tiltja az iszlámmal szembemenő törvénykezést.

A többségében muszlimok lakta országokban léteznek ugyan különböző korlátozások az alkoholra vonatkozóan, teljes tilalom azonban csak néhány államban, köztük Szaúd-Arábiában és Kuvaitban van érvényben.

A közösségi oldalakon sokan bírálták az új törvényt, mondván, hogy a honatyáknak az ennél sokkal nyomasztóbb problémákkal, mint például az Iszlám Állam elleni háborúval vagy a korrupcióval kellene foglalkozniuk, de voltak olyanok is, akik méltatták a parlamentet, amiért az iszlám tanításához igazítja az ország törvényeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.